Trump végül kiállt Nagy-Britannia mellett az oroszokkal folytatott, egyre durvább vitában

külföld
2018 március 13., 21:21
comments 16

Nem akármilyen nap ez a világpolitikában. 

  • A brit földön megmérgezett kettős ügynök ügyében kitört a nyilatkozatháború London és Moszkva között, súlyos szankciókkal fenyegették meg egymást. 
  • A brit kormány éjfélig adott ultimátumot Oroszországnak, hogy érdemben reagáljanak a vádra, amely szerint ők állnak Szkripal és lánya megmérgezése mögött. 
  • Délután holtan találtak egy londoni száműzetésben élő orosz férfit, aki Putyin egyik oligarchája ellen vallott.
  • A balhé kellős közepén Trump egy Twitter-üzenetben kirúgta a külügyminiszterét, a demokrata ellenzék pedig egyenesen azt állítja, hogy Tillersonnak az oroszokat bíráló megjegyzései miatt kellett mennie.
Putyin és Trump tárgyalása a hamburgi G20-on, a kép két szélén Lavrov és Tillerson külügyminiszterek
photo_camera Putyin és Trump tárgyalása a hamburgi G20-on, a kép két szélén Lavrov és Tillerson külügyminiszterek Fotó: Michael Klimentyev/Sputnik

Trump ugyanis vonakodott elfogadni a brit álláspontot, és nem támogatta az orosz válaszokat követelő Theresa May miniszterelnököt. Ellenben Tillerson tegnap a Trump-kormány történetének talán legkeményebb kritikáját küldte Moszkvába, amikor kijelentette, hogy az Egyesült Államok egyetért a brit kormány következtetéseivel. Azt ugyan nem akarta eldönteni, hogy a moszkvai vezetésnek volt-e tudomása a mérgezésről, de „világos, hogy Oroszországból jött” - mondta, utána viszont arról beszélt: szinte felfoghatatlan, hogy egy állami szereplő ilyen veszélyes szert vessen be közterületen. 

Mivel Trumpot az oroszokkal való összejátszással vádolják, és az elnök kényesen kerüli Putyin bírálatát, ezért az elmúlt órákban több nagyobb elemzés találgatta, hogy vajon köze volt-e Tillerson kirúgásának a tegnapi nyilatkozathoz. Trump reggel még nem volt hajlandó az oroszok felelősségét firtatni, helyette arról beszélt, hogy amint a tények napvilágra kerülnek, „és ezekkel egyetértünk, el fogjuk ítélni Oroszországot vagy bárkit”.

May és Trump kézfogása
photo_camera May és Trump kézfogása Fotó: SAUL LOEB/AFP

Amerikai lapértesülések szerint a brit kormány egész nap őrült tempóban lobbizott Washingtonban, hogy legfontosabb szövetségük álljon ki mellettük. Végül befutott a hír, hogy miután beszélt telefonon Theresa May kormányfővel, 

Trump leszögezte: Moszkvának „félreérthetetlen válaszokat” kell adnia, a tetteseknek pedig számolnia kell a következményekkel.

Ez még mindig messze van attól, hogy az amerikai elnök Tillersonhoz hasonló egyértelműséggel sorakozzon fel a brit álláspont mögött, de így is erős váltás ez az elmúlt napok mellébeszéléséhez képest. (Guardian, Axios, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.