Befagyott az ország, 2014 óta szinte semmi se változott

POLITIKA
2018 április 08., 22:40
comments 734

Nagyon magabiztosan nyerte meg a Fidesz a 2018-as parlamenti választást. Lehet, hogy pont ugyanannyi képviselőjük lesz, mint 2014-ben, vagyis éppen kétharmados többséget szereznek. Számíthatnak a német kisebbségi listáról bejutott képviselő támogatására is, hiszen korábban a Fidesz jelöltjeként is indult.

Ha lesz kétharmad, akkor az lehetőséget ad Orbán Viktor hamarosan megalakuló negyedik kormányának, hogy módosítsák az alkotmányt, a választási törvényt, az önkormányzatokra és a bíróságokra vonatkozó szabályokat is. Ilyen tervekkel komolyan készülnek, valószínűleg gyorsan át is visznek központosító átalakításokat ezeken a területeken.

A baloldali ellenzék hatalmasat bukott. Az eddigi frakciók (Fidesz, KDNP, Jobbik, MSZP, LMP) mellett saját képviselőcsoportot alapíthatnak Gyurcsány Ferencék (DK), ők eddig a függetlenek között ültek. Új párt nem jutott be a parlamentbe. Néhánnyal több egyéni körzetben győzött ugyan ellenzéki jelölt, mint négy éve, de ez semmit sem javított a helyzetükön. Most már a Jobbiknak lesz a legnagyobb frakciója az ellenzéki pártok közül, eddig az MSZP-nek volt.

Gyurcsány Ferenc ismét sokat beszélhet majd a parlamentben

Sokkal több ember ment el szavazni, mint négy évvel ezelőtt, de az előzetes várakozásokhoz képest ez nem az ellenzéknek volt jó. Többen szavaztak a Fideszre mint négy éve, a széttagolt ellenzék között pedig úgy szóródtak szét a szavazatok, hogy azzal egyetlen párt sem járt jól. Talán még Gyurcsány Ferenc örülhet a legjobban, hiszen jogot szerzett arra, hogy rendszeresen szónokolhasson majd frakcióvezetőként a parlamentben.

A 2014-hez képest még megosztottabb baloldali ellenzék nagyon rosszul taktikázott. Az MSZP és a DK külön indulását nem díjazták a választók, sokkal több szavazatot kaptak négy éve a közös listán, mint most külön - külön.

A Jobbik érdemben nem tudott javítani a legutóbbi eredményén, bár hárommal több képviselőt vittek be a parlamentbe, mint 4 éve. A Jobbik nem volt hajlandó együttműködni senkivel, azt hitték ezzel erősödhetnek majd, de tévedtek. Néhány körzetben a jelöltjeik valószínűleg megakadályozták, hogy ellenzéki jelölt fusson be, például Veszprémben.

A külön induláshoz szintén ragaszkodó LMP és Momentum egyéni jelöltjei sok budapesti választókerületben elvittek annyi szemétbe hullott szavazatot, amennyi az ellenzéki győzelemhez hiányzott. Ahogy a Kétfarkú Kutyapárt is vitt el annyi szavazatot, ami egyes körzetekben az ellenzék győzelméből pont hiányzott.

Semmit sem tanultak az ellenzéki politikusok négy teljes év alatt

A választási törvény egyértelműen a Fidesz érdekei szerint változott 2011-ben, de nem győzhetett volna ekkorát a Fidesz, ha egy minimális tanulási képessége lett volna az ellenzéki pártok vezetőinek. 

Besétáltak pontosan ugyanabba a kelepcébe, mint 2014-ben. Egymást gyengítették csupán, apró frakcióik szűkös helyét kívánták csak megőrizni, más cél érdekében ötleteket nem fogalmaztak meg. 

Ez azért is drámai helyzet, mert most visszaülnek a parlamentbe nagyjából személy szerint ugyanők, és nem látszik, hogy valaha kitalálnának jobbat, mint eddig. Vagy hogy hirtelen egyikük olyan népszerű legyen, hogy fel tudja venni a versenyt a Fidesszel.

A migránsok ereje

A Fidesz hatalmas előnyből indult, óriási propagandagépezetet működtettek már 2015 eleje óta. A jogállam gyengítése is sokat javított a helyzetükön, hiszen a párt politikusai és az ő rokonaik, barátaik bármit megtehetnek következmények nélkül. Így pedig nem keveredhetnek igazi botrányokba sem, hiszen a választók saját elköteleződéseiknek megfelelően hiszik el vagy sem, hogy becstelenségek történtek-e, hivatalos igazság nem derülhet ki.

Különösen fontos tanulsága a mostani eredménynek, hogy a magyar választók nagyon nagy részét sokkal jobban érdekli, hogy félnek a migránsoktól, mint bármi más. Ebben a kampányban semmi másról nem beszélt a kormányoldal, csak erről.

Fontos körülmény lehetett még, hogy az utóbbi években a magyarok többségének az életszínvonala inkább javult. Hogy közben a régiós országok többségében még jobb az életszínvonal, az nem tudta árnyalni az általános elégedettség érzetét.

Nagyon stabil a magyar politika

A 2014-es választási eredmény szinte egészen pontos megismétlése egészen sajátosan stabil politikai szerkezetet mutat Magyarországon. Alig van ország, ahol hat párt képes szinte pont ugyanolyan eredményt elérni egymást követő választásokon. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.