A választások után már a Kúriát sem zavarják a megtévesztő Orbán-plakátok

Szombathelyen valaki kiegészítette a Fidesz plakátjátFotó: Nyugat.hu

Még javában zajlott a márciusi kampány, amikor a Momentum Mozgalom a Nemzeti Választási Bizottsághoz fordult a „Nekünk Magyarország az első” plakátok miatt, a párt szerint ugyanis a plakátról nem állapítható meg, hogy a Fidesz választási plakátja vagy kormányzati tájékoztató kampány. 

Az Orbán-plakátok pontosan olyan vizuális megjelenésben készültek, mint a kormányzati kampányok és jól láthatóan nincs is jelezve rajtuk, hogy Fidesz-plakátokról volna szó. 

Az NVB elutasította a március 23-i panaszt, de a Momentum felülvizsgálati kérelemmel élt az ügyben. 

A Kúria ezután a Momentumnak adott igazat, és megállapította, hogy az Orbán-plakát igenis megtévesztő, mert a kormányzati tájékoztató kampányra hasonlít, annak grafikai megoldásait használja. 

Ebbe viszont a Fidesz nem nyugodott bele, ezért Gulyás Gergely alkotmányjogi panaszt nyújtott be, melynek nyomán „az Alkotmánybíróság IV/619/2018. számú határozatában megállapította, hogy a Kúria végzése alaptörvény-ellenes, ezért azt megsemmisítette”. Fontos körülmény viszont, hogy erre már csak a választások után került sor, 

így a magyar jogállamnak sikerült addig pingpongoznia az üggyel, hogy annak semmi jelentősége ne maradjon. 

A Kúria most szombaton helybenhagyta az Alkotmánybíróság döntését. Közleményükben azt írták, hogy „a Kúria az Alkotmánybíróság határozatára tekintettel és a fenti iránymutatásban foglaltak szerint hozta meg új határozatát, és az NVB 599/2018. számú határozatát helybenhagyta.”