Putyin az ENSZ BT rendkívüli ülésének összehívását kéri

Fotó: Russian Presidential Press and I/Anadolu Agency

Az orosz elnök Moszkvában újságíróinak beszélt arról, hogy elfogadhatatlannak tartja a szombat hajnali amerikai beavatkozást Szíriában, és kezdeményezi az ENSZ BT rendkívüli ülésének összehívását.

 Az Egyesült Államok a brit és a francia légierővel közösen több mint száz robotrepülővel és rakétával vett célba szíriai célpontokat. A csapások elhárításában a szíriai orosz légvédelem állítása szerint nem vett részt. 

Donald Trump elnök péntek este azok után adta ki a parancsot, hogy bizonyítottnak találta: el-Asszád és kormány vegyifegyverrel támadt civilekre a kelet-gútai Dúma városában. 

Szombaton Vlagyimir Putyin elnök a leghatározottabban elítélte a támadást, és a szíriai humanitárius krízisével vádolta meg Trumpot és kormányát. 

Az oroszok szerint Amerika most a terroristák kezére játszik azzal, hogy a szíriai kormányt támadja, ráadásul megsérti az ENSZ Alapokmányát és a nemzetközi jogot , miután felhatalmazás nélkül szuverén országot bombáznak. 

Trump arra hivatkozik, hogy a klórgáz, amit bevetettek Dúmában, vegyi fegyvernek minősül, Putyin szerint viszont erre nincs bizonyíték, és azt az esetet vizsgáló nemzetközi szakértők sem támasztották egyelőre alá.  

A támadásnak az orosz vezérkar műveleti főosztálya szerint nem voltak áldozatai. Moszkva azt is közölte viszont, hogy a támadás után megfontolják, hogy új Sz-300-as légvédelmi rakétarendszereket szállítsanak Szíriának.  (CNBC / Reuters)