Mészáros Lőrinc nyomdájának mégsem fért bele, hogy kinyomtassa a szamizdat Magyar Nemzetet

A héten jelent meg az utolsó Magyar Nemzet, a szerkesztőség munkatársai azonban elhatározták, hogy szombatra is megjelentetnek egy lapszámot, amit szamizdat Magyar Nemzet néven ingyen terjesztenek majd a szombati kormányellenes tüntetésen.

Úgy tervezték, 20 ezer példányban nyomják majd ki a lapot, és ehhez a Mészáros Lőrinc tulajdonában álló, és a vidéki lapokat terjesztő Mediaworks nyomdájától kértek ajánlatot. Ez annyira nem is meglepő, ugyanis eddig is ebből a nyomdából került ki a Magyar Nemzet.

A nyomda adott is árajánlatot, amit a szerkesztőség el is fogadott, viszont amikor elküldték a megrendelést, a nyomda kapacitáshiányra hivatkozva mégis visszautasította a megbízást.

Ez azért furcsa, mert a nyomdában elvileg kellene lennie kapacitásnak, hiszen ha nem szűnik meg a Magyar Nemzet, akkor amúgy is ki kellett volna nyomniuk.

Lukács Csaba, a lap korábbi munkatársa azt mondta az Indexnek, hogy ezután más nyomdáknál is próbálkoztak, és volt olyan cég is, ahol kezdetben úgy tűnt, kinyomtatják a lapot, később azonban a tulajdonosok úgy döntöttek, „mégsem akarnak kockáztatni”.

Végül egy pozsonyi nyomdával és egy német tulajdonú magyar nyomdával állapodtak meg. Azért adtak le két megrendelést, hogy mindenképp meglegyen a 20 ezer példány akkor is, ha az egyik végül visszatáncol. De nem táncolt vissza egyik sem, így végül 40 ezer példányban született meg az utolsó szám. (Index)