A bolti eladó és a kezdő buszsofőr is többet keres, mint az egyetemi oktatók

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Az egyetemi adjunktusok havi 191 ezer nettót keresnek, aminél az ALDI eladó többet vihetnek haza, a BKK kezdő buszvezetői pedig már messze lekörözik őket. A tanársegédek viszont még az adjunktusoknál is kevesebbel kénytelenek beérni: 

a sok esetben doktori fokozattal rendelkező egyetemi vagy főiskolai oktatók havi 147 ezer forint nettót kapnak kézhez.

Az Index cikke felidézi, hogy bár az egyetemi oktatóknak 2015 óta negyedével (26,8 százalékkal) nőtt a bére, ez így is csak az egyetemi hierarchia tetején jelent elfogadhatónak hangzó pénzt. 

Az ELTE rektorhelyettese, Zentai László nemrég arról beszélt, hogy „a cseh vagy szlovák kollégák kétszer, háromszor annyit kapnak ugyanabban a beosztásban”. Az egyetem belső felmérésének értékelésében pedig az szerepel, hogy

„az ELTE jelenleg saját tekintélyének és a munkatársak belső motivációjának, ügyszeretetének tőkéjét éli fel.”

A kormány hivatalosan arra törekszik, hogy a nemzeti tudományegyetemeink a világ 200 legjobbja közé kerüljenek a toplistákon, de a költségvetésük meg sem közelíti az élbolyt. 

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 10,6 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.