A bolti eladó és a kezdő buszsofőr is többet keres, mint az egyetemi oktatók

POLITIKA
2018 április 24., 10:27
comments 294

Az egyetemi adjunktusok havi 191 ezer nettót keresnek, aminél az ALDI eladó többet vihetnek haza, a BKK kezdő buszvezetői pedig már messze lekörözik őket. A tanársegédek viszont még az adjunktusoknál is kevesebbel kénytelenek beérni: 

a sok esetben doktori fokozattal rendelkező egyetemi vagy főiskolai oktatók havi 147 ezer forint nettót kapnak kézhez.

Az Index cikke felidézi, hogy bár az egyetemi oktatóknak 2015 óta negyedével (26,8 százalékkal) nőtt a bére, ez így is csak az egyetemi hierarchia tetején jelent elfogadhatónak hangzó pénzt. 

Az ELTE rektorhelyettese, Zentai László nemrég arról beszélt, hogy „a cseh vagy szlovák kollégák kétszer, háromszor annyit kapnak ugyanabban a beosztásban”. Az egyetem belső felmérésének értékelésében pedig az szerepel, hogy

„az ELTE jelenleg saját tekintélyének és a munkatársak belső motivációjának, ügyszeretetének tőkéjét éli fel.”

A kormány hivatalosan arra törekszik, hogy a nemzeti tudományegyetemeink a világ 200 legjobbja közé kerüljenek a toplistákon, de a költségvetésük meg sem közelíti az élbolyt. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.