Életfogytiglant kapott a dán feltaláló, aki tengeralattjáróján megcsonkította és brutálisan kivégezte Kim Wall svéd újságírónőt

Szerdán hirdettek ítéletet Peter Madsen és az elmúlt év talán legbizarrabb emberölési ügyében. A dán feltalálót azzal gyanúsították, hogy előbb sajátfejlesztésű tengeralattjárója, az UC3 Nautilus fedélzetére csábította, ott szexuálisan bántalmazta és brutálisan kivégezte Kim Wall svéd újságírónőt. A bíróság bizonyítottnak találta a vádat, és életfogytiglan tartó börtönbüntetésre ítélte. 

Madsent Wall meggyilkolásáért, megcsonkításáért és szexuális bántalmazásért állították bíróság elé. Az ügyészség szerint semmi ok kételkedni, hogy Madsen a tettes, és hogy szándékosan követte el a gyilkosságot.

A különlegesen brutális eset megrázta egész Dániát. Mióta pedig Madsentől DNS-mintát vettek, az sem kizárt, hogy köze lehet korábban ismeretlenek által elkövetett, hasonlóan brutális csonkításos esetekhez. 

Kim Wall szabadúszó újságíró volt, írásai megjelentek többek közt a Guardian, a New York Times, a Vice és a Time Magazine oldalain is. Néhány hónappal az eset előtt kereste meg először interjúajánlattal Madsent, aki bohókás professzorként egyfajta celebritásnak számított Dániában. A tettes csak sokadjára reagált a megkeresésre. Augusztusban meghívta tengeralattjárójára a nőt, hogy írjon róla a portrécikket.

Különös kegyetlenséggel

2017 augusztusában elsüllyedt egy magáncélra fejlesztett és használt tengeralattjáró a Koppenhága közelében lévő Koge-öbölben. A tengeralattjárót vezető 46 éves Peter Madsen megmenekült, de 30 éves utasának a süllyedést követően nyoma veszett. 

Madsen sajátkészítésű, 18 méter hosszú tengeralattjárója, amint épp kiemelik a Koge-öböl vizébőlFotó: Jens Noergaard Larsen/Scanpix 2017/AFP

Kimentése után a férfit, aki  autodidakta mérnökként tengeralattjárók mellett űreszközöket is tervezett, azonnal őrizetbe vették. A nőt ezek után napokig keresték Koppenhága partjainál. 

Madsen első vallomásában azt állította, hogy róla portrécikket készítő 30 éves újságírót a süllyedés előtti este egy szigeten a koppenhágai szigeten partra tette, de később aztán megmásította a vallomását, és azt mondta: a nő balesetet szenvedett és testét hullámsírba temette.  

Kim Wall maradványainak egy részét, egy fej és végtag nélküli torzót végül egy biciklis találta meg néhány nappal később Koppenhágánál.

A nő nemiszerveinél és mellkasán a boncolás során több szúrás okozta sérülést találtak. Nem sokkal később meglettek a végtagok, két hónappal később előkerült az újságíró feje, és a gyilkos fegyver, egy fűrész is. A végtagokon talált nyomok arra utaltak, hogy a nőt szorosan megkötözték. 

Madsen tagadta a vádakat, és továbbra is balesetről beszélt. Elmondása szerint „a tengeralattjáró fedélzeti nyílásának súlyos, 70 kilós vasajtaja csapódott rá” Kim Wallra. 

Kim WallForrás: Facebook

A Hetedikből lopta az ötletet a fej levágásához 

Még ősszel az ügyészség lefoglalt egy merevlemezt, amin brutális videófelvételeket találtak egy nő lefejezéséről. Az ügyészség több más videófelvétellel együtt bizonyítottnak találta, hogy a felvételek a férfihez tartoznak. A gyanúsítás után a férfi többet nem volt hajlandó válaszolni a dán hatóságok kérdéseire. 

A márciusban kezdődött bírósági tárgyaláson Madsen azzal védekezett, hogy miután a nő balesetet szenvedett és meghalt, pszichózisa támadt, és csak családját akarta menteni azzal, hogy feldarabolta és a tengerbe dobta Wall holttestét. 

Állítása szerint öngyilkosságon gondolkodott, de aztán rájött, hogy „túlságosan hiányoznának neki a macskái túlságosan hiányoznának neki a macskái”. A darabolást követően 20 perccel Madsen üzenetet küldött feleségének, amikben öleléseket küldött macskáiknak. 

Jacob Buch-Jensen ügyész kérésére Madsen részletesen elmesélte, hogyan jutott el a test feldarabolásának gondolatáig. Bevallotta, hogy fej levágásának ötletét David Fincher Hetedik című filmjéből kölcsönözte. Elmondása szerint a tengeralattjáró wc-jébe próbálta beállítani a testet, hogy le tudja fűrészelni a fejet.  

A tettesről pszichiátriai vélemény is készült a bíróság részére. E szerint Madsen intelligens, de érzelmileg súlyosan deprimált, empátiát és bűntudatot nem érez, pszichopata hajlamokra utaló jeleket mutat.

A bíróság 7 hét alatt összesen 11 alkalommal ült össze, mielőtt ítéletet hozott a gyilkosság ügyében.