Fejlődés, tanulás és öregedés az alvó agy tükrében

előadás
2018 május 02., 13:20
comments 5

A márciusi Budapest Science Meetup-on Simor Péter (ELTE, Pszichológiai Intézet, Affektív Pszichológia Tanszék) arról beszélt, hogy az alvás közben mért idegrendszeri aktivitás mit árul el az agyunk állapotáról.

link Forrás

Az előadó összefoglalója:

Az alvás a legtöbb élő organizmus, de legalább is az állatvilág számára elengedhetetlen idegrendszeri állapot, amely számos biológiai és pszichológiai funkcióval rendelkezik, és hatékonyan segíti az ébrenléti működést. Kevesen tudják azonban, hogy az alvó agy idegrendszeri mintázatai agyunk és elménk állapotát is tükrözi, és egyes esetekben akár az ébrenlétiben mért állapotoknál is hitelesebben teszi ezt. Az előadás során bemutatom a rutin alvási EEG-vel érhető fő mutatókat, valamint azt, hogy ezek a mérések miként tükrözik a fejlődést, az életkori változásokat, vagy a szellemi hanyatlás állapotát. Az alvás alatti idegrendszeri aktivitást kísérleti módszerekkel befolyásolva, az alvás ébrenléti funkciókra gyakorolt kedvező hatását is fokozhatjuk.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.