Szijjártó: Nonszensz, hogy azt akarják, Kína bírálatával csökkentsük a gazdasági érdekérvényesítő képességünket

Egyelőre fikciónak kell tekinteni az uniós támogatások jogállamisághoz kötését, a szubjektív kritériumok bevezetése ellentétes lenne az uniós szerződésekkel – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Budapesten, újságíróknak nyilatkozva.

A hatályos jogszabályok és szerződések világosan rögzítik a tagállamok jogait és kötelességeit, mindenki számára ugyanazokat – mondta Szijjártó, aki szerint Magyarország semmilyen olyan javaslattal nem ért egyet, ami zsarolási potenciált adna bárkinek a kezébe a szerződés szerint járó kifizetésekre vonatkozóan.

Nyugat-Európában többször is megpróbálták úgy beállítani az uniós forrásokat, mint amik „valamifajta jófejség nyomán” járnának a közép-európaiaknak, vagy mintha humanitárius adományok lennének, de ez nem így van, a források járnak Közép-Európának, miután megnyitotta saját piacait, ahol a nyugati cégek óriási profitot tehettek zsebre  mondta. Szerinte ez nem egy egyirányú utca, mindenkinek teljesíteni kell a kötelezettségét.

Azt is elmondta, hogy a forráselosztásra vonatkozó objektív feltételrendszert jogszabályok rögzítik, ha valaki módosítani akarná azokat, akkor meg kell tennie a javaslatát, és le kell folytatni a szükséges jogi eljárásokat. Értékelése szerint ha szubjektív kritériumokat akarnának bevezetni, akkor egy zsarolási kapacitást lehetne ezzel kiépíteni, ez pedig ellentétes lenne az uniós szerződésekkel.

Szijjártó a következő hónapokban komoly vitákra számít a következő 7 éves költségvetési keretről. A vitás területek közé sorolta az agrártámogatásokat, amiket szerinte az előterjesztők meg akarják kurtítani, Magyarország viszont a franciák oldalán állva ellenzi ezt. Szerinte komoly viták várhatók a kohéziós forrásokról is.

Az EU új kihívások előtt áll, a legutóbbi ciklus forrásainál például még nem volt migrációs válság, terrorfenyegetettség, biztonsági kihívás, most viszont mindezekkel szembesül a közösség, és reflektálni kell az új helyzetre – mondta. Szerinte jogos felvetés, hogy a közös külső határt védő országok segítséget kapjanak.

Szijjártót kérdezték arról, hogy az osztrák kormány döntött az Ausztriában dolgozó külföldieknek nyújtott családi pótlék árszínvonalhoz kötéséről. Ezt tisztességtelen és méltánytalan lépésnek nevezte arra hivatkozva, hogy az ott dolgozókat pontosan annyi adó- és járulékfizetési kötelezettség terheli, mint az osztrákokat, ezért azonos családtámogatásra lennének jogosultak. Bár Ausztria fontos partnere és sok fontos kérdésben szövetségese Magyarországnak, ez itt egy súlyos vita, ami más országokat és uniós jogszabályokat is érintenek – mondta.

Azt is példaként hozta, hogy amikor a britek hasonló tervet vetettek fel, akkor az Európai Bizottság gyorsan lépet, és ebben az esetben is ezt várja.

A marrákesi politikai deklaráció elutasítását azzal indokolta, hogy az ellentétes Magyarország biztonsági érdekeivel, egyebek mellett új migrációs útvonalak kidolgozását, a migráció menedzselését tartalmazta, továbbá azt, hogy a migránsok között ne lehessen jogi státusz alapján különbséget tenni. Ez mind az afrikaiak álláspontja – mondta, bírálva, hogy Európa ebben, illetve a New York-i globális tárgyalásokon is „az afrikaiak mögé áll be” ahelyett, hogy a saját érdekeit védené.

Közölte azt is, világossá tették, hogy a Rabat-folyamatnak tagja marad Magyarország, mert a több mint egy évtizeddel ezelőtt megfogalmazott eredeti célkitűzéssel egyetért. Ebben azt fogalmazták meg, hogy az EU-s forrásokat úgy kell felhasználni Afrikában, hogy az csökkentse, megállítsa a kiáramlást.

Faggatták arról is, mire számít amiatt, hogy Magyarország egyetlenként nem csatlakozott az EU-s vezetők kínai befolyás elleni kiállásához. Szijjártó semmilyen rövidtávú következményre nem számít, a 17 közép-európai ország és Kína kereskedelmi forgalma meg sem közelíti a Németország és Kína, Franciaország és Kína, vagy Olaszország és Kína kereskedelmi forgalmát. Egyszerűen nonszensz, hogy a közép-európaiakat bele akarják kényszeríteni abba, hogy valamilyen oknál fogva Kína bírálatával csökkentsék a saját gazdasági érdekérvényesítő képességüket – mondta.

A miniszter nem tartotta egyenes magatartásnak azt sem, hogy az Egy övezet, egy út csúcstalálkozón számos ország miniszterelnöke ott volt, de nem hangoztatta ezen álláspontjait, majd most, amikor a kínaiak nincsenek jelen, gyorsan papírra vetik a véleményüket. (MTI)