Schiffer András kilépett az LMP-ből, mert az együttes Szabó Szabolcs beült a frakciójukba

POLITIKA
2018 május 07., 09:43

Az LMP alapítója és egykori társelnöke hosszú Facebook-posztban jelentette be, hogy:

„A mai napon megszüntettem tagsági jogviszonyomat az LMP-ben.”

link Forrás

Mint írja, a 2016-os visszavonulása után kívülről akart segíteni a pártnak: „Úgy voltam vele, hogy a másfajta -immáron nem-hivatásos- közéleti szerepvállalásom jótékony harmóniában lesz majd az LMP politikájával. Nem így alakult, s ez számomra múlt szeptemberben, a werberi stratégia élesítésénél vált nagyon világossá.”

Az utolsó csepp nála az volt, hogy a fideszes Németh Szilárdot Csepelen legyőző Szabó Szabolcs – miután a pártja, az Együtt nem jutott be – beült az LMP frakciójába.

Erről Schiffer András azt írta:

„Az utolsó csepp a pohárban: Szabó Szabolcs, a neoliberális Együtt képviselőjének csatlakozása az egykoron általam vezetett parlamenti frakcióhoz. A szabadkereskedelem előrenyomulásának megállítása, a szabad tőkeáramlás elé emelt szociális és ökológiai korlátok védelme: ma egyszerre globális és nemzeti sorskérdés. Egyetlen igazi parlamenti sikerélményem a gigantikus többséggel szemben, 2016. júniusában, az volt, hogy indítványomra az Országgyűlés határozatot fogadott el a globális szabadkereskedelmi politika korlátozására. Két hónappal később, az EU-Kanada egyezményről (CETA) szóló vitában Szabó Szabolcs a fideszes Németh Zsolt tenyerébe csapott és kijelentette: »A szabadkereskedelem jó« (lásd még: »A szabad kereskedelem kiterjesztése a glóbuszon bizonyítottan az emberiség javát szolgálná« - Orbán Viktor). A pártpolitikának pontosan addig van értelme, amíg jól azonosítható morális céloknak rendeljük alá a taktikai szempontokat és nem fordítva.”

Szabó Szabolcs egyébként eredetileg a baloldali, neoliberálisnak nehezen nevezhető Szolidaritás tagja volt

Schiffer András, a párt társelnöke beszél az LMP ünnepi megemlékezésén a budapesti Pilvax kávéházban az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 167. évfordulóján, 2015. március 15-én.
photo_camera Schiffer András, a párt társelnöke beszél az LMP ünnepi megemlékezésén a budapesti Pilvax kávéházban az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 167. évfordulóján, 2015. március 15-én. Fotó: MTI Fotó: Bruzák Noémi

Tavaly őszig Schiffer folyamatosan kritizálta a pártját, aztán a választás után több interjút is adott. Ezekben arra a kérdésre, hogy ha ennyi baja van a pártjával, miért nem lép ki, csak annyit mondott, őt ez az egész nem érdekli. Ezek szerint mégis.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.