Az amerikai kormány elítélte, hogy Putyin hidat épített a Krím-félszigetre

külföld
2018 május 16., 04:51

Az amerikai külügyminisztérium nyilatkozatban ítélte el az Oroszország és a Krím félsziget között, a Kercsi-szoroson átívelő híd orosz megépítését. A két területet összekötő hidat kedden Putyin elnök egy KamAZ-t vezetve avatta fel. Az amerikai kormány szerint a Krímbe vezető hidat Oroszország az ukrán kormány beleegyezése nélkül építette meg, a Krím-félsziget pedig Ukrajna része.

photo_camera Fotó: Grigoriy Sisoev/Sputnik

Az amerikai külügyminisztérium szerint a híd megépítése nem csupán arra irányuló kísérlet, hogy Oroszország megszilárdítsa a Krím törvénytelen elcsatolását és megszállását, de a Kercsi-szoroson áthaladó hajók méretének korlátozásával akadályozza a hajók áthaladását az azovi-tengeri ukrán kikötőkbe.

A külügyi tárca nyilatkozata leszögezte, hogy a büntető intézkedések mindaddig érvényben maradnak, amíg Oroszország vissza nem adja a Krímet Ukrajnának.

A híd megépítését az Európai Unió külügyi szolgálata is Ukrajna függetlenségének és területi egységének megsértéseként értékelte, és keddi nyilatkozatában elítélte. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.