Az amerikai kormány elítélte, hogy Putyin hidat épített a Krím-félszigetre

Reggel 4 hírlevél
Amit 2021-ben tudni kell, minden reggel.

Az amerikai külügyminisztérium nyilatkozatban ítélte el az Oroszország és a Krím félsziget között, a Kercsi-szoroson átívelő híd orosz megépítését. A két területet összekötő hidat kedden Putyin elnök egy KamAZ-t vezetve avatta fel. Az amerikai kormány szerint a Krímbe vezető hidat Oroszország az ukrán kormány beleegyezése nélkül építette meg, a Krím-félsziget pedig Ukrajna része.

Fotó: Grigoriy Sisoev/Sputnik

Az amerikai külügyminisztérium szerint a híd megépítése nem csupán arra irányuló kísérlet, hogy Oroszország megszilárdítsa a Krím törvénytelen elcsatolását és megszállását, de a Kercsi-szoroson áthaladó hajók méretének korlátozásával akadályozza a hajók áthaladását az azovi-tengeri ukrán kikötőkbe.

A külügyi tárca nyilatkozata leszögezte, hogy a büntető intézkedések mindaddig érvényben maradnak, amíg Oroszország vissza nem adja a Krímet Ukrajnának.

A híd megépítését az Európai Unió külügyi szolgálata is Ukrajna függetlenségének és területi egységének megsértéseként értékelte, és keddi nyilatkozatában elítélte. (MTI)