Putyin egy KamAZ-t vezetve avatta fel a krími hidat, amit a gyerekkori barátja épített

2018 május 15., kedd 12:13

Egy KamAZ teherautót vezetve avatta fel Vlagyimir Putyin orosz elnök az orosz szárazföldről a Kercsi-szoroson át a Krím félszigetre vezető 19 km-es híd közúti felének a személyforgalom számára megépített részét.

Fotó: Alekszandr Nemenov/AFP

Az orosz elnök Nyikolaj Osztrovszkijnak, a létesítményt megépítő SZGM-Moszt vezérigazgatójának a társágában haladt át a 2×2 sávos hídon 35 teherautóból és munkagépből álló konvoj élén. A híd krími oldalán orosz popzenei előadók adtak koncertet.

A Krími-hidat szerdán, helyi idő szerint reggeli 5:30-kor adják át a forgalomnak.

Fotó: Alekszandr Nemenov/AFP

A presztízsberuházásként kezelt, a Moszkva által Ukrajnától 2014-ben elcsatolt félszigetet az orosz gazdaságba integráló Krími-híd a legnagyobb ilyen átkelő Európában.

A beruházás a közúti teherforgalom áteresztésére ősszel, a vasúti forgaloméra pedig jövőre lesz alkalmas. A Kercsi-szoros két partját összekötő létesítményen teljesen elkészült állapotában napi 40 ezer kocsi és 47 vonat haladhat majd át. Az éves utasforgalma a tervek szerint 13 millió fő, a teherforgalma pedig 13 millió tonna lesz.

A munka fő felelőse Arkagyij Rotenberg volt, az ő egyik cége építette a hidat. Rotenberg Putyin gyerekkori barátja, az 1960-as évek közepén egy leningrádi május elseji felvonuláson azzal szórakoztak, hogy csúzlival kilőtték az ünneplő munkások lufijait. Azóta felnőttek, és kialakult köztük az a munkamegosztás, amit az utóbbi években Orbán Viktor és Mészáros Lőrinc is gyakorolnak: az egyikük kormányoz, a másikuk pedig cégeket vásárol, amikkel közbeszerzéseken nyer.

Putyin felavatja a hidat. Fotó: Alekszandr Nemenov/AFP

A Krímet a 2014-ben megtartott helyi népszavazás eredményére hivatkozva csatolták Oroszországhoz. Az ENSZ-tagállamok túlnyomó többsége nem ismerte el ennek a lépésnek a jogosságát. (via MTI)