Az orosz Mészáros Lőrinc kiválóan teljesít

külföld
2017 szeptember 04., 15:14

A múlt héten összeszaladt a világsajtó képrögzítéssel foglalkozó része, mert a helyére emelték a Kercsi-szoros fölött épülő híd leglátványosabb elemét:

A helyére vontatják híd egyik óriási elemét.
photo_camera A helyére vontatják híd egyik óriási elemét. Fotó: Alexandr Polegenko/Sputnik

A sikeres illesztés mellett azzal a jó hírrel is szolgált az építkező cég, hogy 2018 decemberében az autóknak szánt kétszer kétsávos autópályahíd már készen lesz, és 2019-ben a mellettük párhuzamosan épülő kétvágányos vasúti hidat is átadják.

Ez lesz Oroszország leghosszabb hídja (19 kilométer), de ennél is fontosabb a világpolitikai jelentősége: ez a híd köti majd össze Oroszországot a 2014 tavaszán elfoglalt Krím-félszigettel. A Krím Oroszországhoz csatolását a világ legtöbb országa nem ismerte el, az USA és az EU szankciókkal bünteti miatta Oroszországot. Megépítése azt üzeni, hogy a Kreml sohasem adja fel hódítását, hiszen elképesztő pénzért még hidat is építenek hozzá.

A híd annyira fontos Vlagyimir Putyin elnöknek, hogy tavaly tavasszal az építkezésnél tett látogatásán felszólította a beruházás vezetőit, hogy jelöljék ki a határidő betartásáért felelős embert, hogy ha csúszás lenne, akkor legyen kit felakasztania.

Két éve építészek és közgazdászok közül még Oroszországban is sokan azt mondták, hogy irreális a 2015 májusában elkezdődött építkezés befejezése 2018 decemberéig. Most úgy tűnik, hogy mégis megcsinálják. Igaz, ehhez hatalmas áldozatok kellettek: tavaly óta például minden jelentős útépítést leállítottak egész Oroszországban, hogy minden gép, ember és pénz ide összpontosulhasson.

Egy gyerekkori barát

A munka fő felelőse (akit nyilván nem fognak semmiképpen sem felakasztani, hiszen Oroszországban nincs halálbüntetés) Arkagyij Rotenberg, akinek az egyik cége építi a hidat. Rotenberg és Putyin a 60-as évek közepén egy leningrádi május elseji felvonuláson azzal szórakoztak, hogy csúzlival kilőtték az ünneplő munkások lufijait. Azóta persze felnőttek, benőtt a fejük lágya, és kialakult köztük az a munkamegosztás, amit az utóbbi években Orbán Viktor és Mészáros Lőrinc is gyakorolnak. Az egyikük kormányoz, a másikuk pedig cégeket vásárol, amelyekkel közbeszerzéseken nyer.

Arkagyij Rotenberg
photo_camera Arkagyij Rotenberg Fotó: Alexey Filippov/RIA Novosti

Rotenberg és Putyin gyerekkorukban egy klubba jártak dzsúdózni, és hamar jó barátok lettek. Putyinnak a dzsúdó hasonlóan fontos, mint Orbán Viktornak a foci, még egy könyvet is írt róla, ő a nemzetközi dzsúdószövetség tiszteletbeli elnöke is, és nemrégiben még Budapestre is elutazott, hogy a sportág világbajnokságába belekukkantson. A dzsúdó szeretete és Rotenberg barátsága összefügg tehát.

A két fiatalember útjai a 80-as években szétváltak: Putyin a KGB-hez ment dolgozni, és Drezdában kapott fontos pozíciót, Rotenberg viszont ragaszkodott a dzsúdóhoz, és testnevelési egyetemre ment, ahol edzőként végzett. Amikor Németország keleti fele kikerült a szovjet ellenőrzés alól, Putyin hazatért szülővárosába, és az önkormányzatnál kezdett dolgozni. Hetente többször lejárt a terembe, ahol Rotenberg volt az edző, és dzsúdóztak a régi barátokkal.

Putyinból hamarosan alpolgármester lett, és rávette a város dúsgazdag polgárait (a Jelcin-éra ottani oligarcháit), hogy szponzorálják meg a városi dzsúdót. Így jött létre Rotenberg vezetésével a Javara-Neva nevű klub, ami azóta is a világ egyik legsikeresebb egyesülete: eddig négy olimpiai bajnoka van, és mostanság is szépen fejlődik. Nagyvonalú állami támogatással akadémiát építenek az utánpótlásnak, egy ezerfős aréna is készül, meg jachtklubot is csapnak hozzá. Azóta is Rotenberg vezeti Putyin kedvenc sportegyesületét.

Fantasztikus üzleti lehetőségek

Amióta Putyin Oroszország elnöke, azóta Arkagyij Rotenberg Oroszország egyik legsikeresebb vállalkozójává nőtte ki magát. Annyi közbeszerzést nyer, amennyin csak elindul. Átláthatatlan méretű vállalatbirodalmát testvérével, a Finnországban élő Borisszal együtt irányítja, de kettejük közül ő a fontosabb főnök, és ő mondhatja el magáról, hogy Vlagyimir Putyin legrégebbi barátja.

Az Arkagyij fivérek már benne voltak a vegyiparban Borisz felesége révén (olajszármazékokkal kereskedtek), amikor Putyin elnök lett, de az első igazi nagy üzleti siker csak ezután jött. Először a vodkával.

Putyin nem sokkal a beiktatása után kiadott egy elnöki rendeletet, hogy több mint száz állami alkoholgyárat egyetlen cégbe szervezzenek össze. Ez lett a Rosszpirtprom, az új orosz államkapitalista modell első nagyvállalata. Ez a rendszer leginkább a feudalizmushoz hasonlít: az új gazdasági elit teljesen a politikai vezetőktől függ, és szolgálataikkal ugyan mesés gazdagsághoz juthatnak, de ha kegyvesztettek lesznek, akkor mindent elvesztenek.

Tankönyvtől a műtrágyáig

A Rosszpirtprom Arkagyij Rotenberg befolyása alá került, és a cég fénykorában a teljes orosz vodkatermelés 30 százalékát adta. Azóta a Rotenberg fivéreknek lett bankjuk, építőipari vállalkozásuk és az orosz állami óriásvállalat, a Gazprom legfontosabb beszállítóivá váltak. Üzleti karrierjük néhány leglátványosabb eredményei a következők:

  • Felvásárolták az ország legnagyobb csővezetékeket építő cégeit, és egy idő után a Gazprom megrendeléseinek 90%-át már ők teljesítették. Ez elképesztő üzletet, több ezer kilométer gázvezeték gyártását jelentette eddig. Előfordult, hogy a Gazpromnak megvették 5 leányvállalatát az egyik évben összesen 348 millió dollárért, egyetlen céggé olvasztották őket, és a következő évben már 2 milliárd dollárnyi megbízást kaptak a Gazpromtól. Volt olyan vezetékük, aminek építkezés közben 35%-kal ment fel az ára. Jellemzően kétszer-háromszor annyiért szállítanak csöveket orosz belföldi építkezésekhez, mint amennyibe a hasonló csövek az EU-ban kerülnek.
  • A 2014-es szocsi téli olimpia egyik legfontosabb beszállítói voltak a cégeik, összesen 7 milliárd dollár értékben nyertek el közbeszerzéseket. Érdekesség, hogy az előző, 2010-es vancouveri téli olimpia összesen került nagyjából ennyibe. A szocsi játékok végső költsége viszont átlépte az 50 milliárd dollárt. Igaz, ebben benne volt az a tenger alatti gázvezeték is, amit Rotenbergék építettek, hogy legyen elég energia fűteni az olimpiai falut.
  • 2014-ben 3,5, 2015-ben 9 milliárd dollár értékben nyertek el közbeszerzéseket a Rotenberg érdekeltségek. Az esetek elsöprő többségében ezek versenytárs nélküli, meghívásos pályázatok voltak, ahol a kormány előzetesen úgy döntött, hogy az ország stratégiai érdeke a gyorsított lebonyolítás.
  • Arkagyij Rotenberg egyik cége az orosz tankönyvpiac legnagyobb beszállítója. Ez úgy jött össze, hogy előbb megvásárolt egy állami tankönyvkiadót, majd az orosz oktatási minisztérium a következő tanévre betiltotta az addig piacon lévő tankönyvek több mint a felét, és az iskolákat arra kötelezte, hogy a legtöbb tantárgyból Rotenberg kiadványait használják. 2014-re az oroszországi tankönyvek 70%-át már ők adták el. A kiadó megvásárlására egyébként az állami Gazprombank adott hitelt Rotenbergéknek.
  • 2015-ben Arkagyij Rotenberg fiának a cége nyerte el a teherautók után kivetett útdíjak beszedésének feladatát. 2027-ig évente nagyjából 150 millió dollár bevételhez jut ezzel a cég. A szolgáltatást verseny nélküli közbeszerzésen nyerte el.
  • 2016 karácsonyán a Rotenberg család egyik cége készítette Moszkva díszkivilágítását. A meduza.io szerint a piaci ár ötszöröséért.
  • Rotenbergnek van egy hatalmas műtrágyagyára is, amiből szintén óriási bevételei vannak. (A műtrágyagyártás sikere attól függ, hogy mennyire olcsón jut földgázhoz a tulajdonos.)
  • Arkagyij Rotenbergnek a moszkvai Seremetyevo repülőtérben is van tulajdonrésze.
  • Elnöke a Dinamo Moszkva hokicsapatának.
  • Övé a Skanex nevű cég 90 százaléka. A vállalkozás műholdképek alapján készít térképeket, és elképesztően nagy kutatási támogatásokat kap az orosz államtól.

"Üzletről nem beszélgetünk"

Amikor megkérdezték Rotenberget, hogy mennyit köszönhet Putyinnak, akkor azt válaszolta, hogy sosem hozza szóba vele az üzletet, mert azzal csak megfosztaná magát a remek beszélgetéseiktől - mintegy utalva arra, hogy Putyin nem tűrné a lobbizást. Máskor arra panaszkodott, hogy neki talán nehezebb is a helyzete a többi embernél, mert sohasem hibázhat, hiszen akkor rögtön azt mondják, hogy Putyin barátja hibázott, és ezt nem engedheti meg. A Financial Times-nak pedig azt is elmondta még, hogy nagyon tiszteli az elnököt, és szerinte "az Isten küldte Oroszországnak".

Arkagyij Rotenberg
photo_camera Arkagyij Rotenberg Fotó: Alexey Filippov/RIA Novosti

A Nyugat büntette, Moszkva kárpótolta

Rotenberget 2014-ben az USA és az EU is szankciókkal büntette a krími háború miatt, mint Putyin elnök egyik legfontosabb bizalmi embere került a feketelistára. Ez elsősorban a bankját érintette nagyon rosszul, amelynek mintegy 700 automatáiban azóta a Visa és a Master kártyák nem használhatók. Továbbá az olasz állam elkobozta Arkagyij Rotenberg négy különleges ingatlanját: két villát Szardínián, egyet Tarquiniában, és egy szállodáját Rómában. Rotenberg erre azt mondta, hogy Oroszországban is lehet csodálatos helyeken nyaralni, mostantól majd belföldön üdül. Nyugalmát erősíthette, hogy az orosz jegybanktól 3 milliárd dollár hitelt kapott a bankja, 10 évre, jóval a piaci kamat alatt, hogy át tudja hidalni a szankciók okozta gondokat.

Hazafias kötelesség

A most épülő krími hídról azt mondta, hogy ebben az esetben nem az üzlet, hanem a hazafias kötelesség motiválta, hogy elvégezze ezt a munkát. A 3 milliárd dolláros építkezés szépen halad, pedig tényleg nehéz a feladat: nagyon szűk a határidő és nagyon kedvezőtlenek a geológiai és időjárási viszonyok. 1942-ben a megszálló német hadsereg már próbálkozott itt egy vasúti híddal, amit a szovjetek Sztálin parancsára be is fejeztek, azonban a jég alig másfél év után elvitte azt. Azóta hiába merült fel többször is, hogy meg kellene építeni megint, mindig túl nagy feladatnak tűnt.

Rotenbergnek a munka megszervezésével most bizonyítania kell, hogy rászolgált arra a sok jóra, amit eddig Putyin államának köszönhetett. Hiszen úgy lett a világ 782. leggazdagabb embere, hogy szinte minden eddigi bevételét vagy közbeszerzéseknek vagy hatósági döntéseknek köszönhette. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.