Elviszik a gyárakat Magyarországról, mert nincs, aki dolgozzon bennük

Több magyarországi üzem bezárásáról döntöttek az utóbbi időben a külföldi tulajdonosaik, mert nem találnak elég embert, hogy dolgozzanak bennük. A gyártást Szerbiába, Ukrajnába vagy a Távol-Kelete költöztetik.

Az utóbbi időszakban 2-3 ezer ember vesztette el az állását a Magyar Idők információja szerint azért, mert költözik a gyár, ahol dolgoztak. Sok cég pedig azért nem bővíti a termelését, mert nem tud embert felvenni. Elsősorban a betanított munkások hiányoznak, de szakmunkásból és mérnökből sincsen elég az országban. 

Orbán Viktor, Parragh ászló és Varga Mihály a XI. Szakma Sztár Fesztiválon.Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI/MTVA

Gyöngyös, Gödöllő, Mór, Sárvár és Tab települések eddig a bezárások nagy vesztesei, de a lap konkrét cégeket nem nevez meg. A cikkben megszólaló érdekképviseleti vezetők szerint a képzési rendszerek átalakítása, a külföldön dolgozók hazacsábítása, a fizetések emelése és külföldiek Magyarországra telepítése lehetne a megoldás. Ezekhez a kormány segítségét várják.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.