Guyanából korábban kitiltották a Kubában lezuhant gépet

katasztrófa
2018 május 20., 06:43
comments 105

Egyre több részlet derül ki arról az utasszállító repülőgépről, amelyik szombaton zuhant le több mint száz emberrel a fedélzetén Havanna közelében.

A belföldi járatot ugyan hivatalosan a kubai állami légitársaság üzemeltette, de ők a legénységgel együtt egy mexikói cégtől bérelték. A kubaiak azt mondják, hogy az USA szankciói miatt nem vásárolhatnak saját gépeket, és nincs Boeing vezetésére alkalmas személyzetük sem, ezért kellett egy másik társaság szolgáltatásait igénybe venniük.

A mexikói Damojh nevű társaság volt a bérbeadó, és ugyanezt a gépet korábban egy hondurasi fapados cégnek, az Easy Sky-nak adták bérbe, szintén a személyzettel együtt. Akkoriban Kuba és Guyana között ingázott a repülő. Guyana azon kevés országok egyike, ahová a kubaiak vízum nélkül utazhatnak.

A lezuhant gép roncsai.
photo_camera A lezuhant gép roncsai. Fotó: XINHUA-ACN/NOTIMEX

2017 tavaszán azonban a guyanai hatóságok kitiltották a gépet az ország területéről, mert a személyzet felszállás előtt túlpakolta. Kubába menet az utasok rendszerint teletömött poggyászokkal mennek, hogy aztán eladják az otthon nem kapható termékeket. A kititlás előtt jóval a megengedett súly felett pakolták teli a gépet.

A repülőt ezután bérelte ki a kubai állam, immár belföldi járatok üzemeltetésére.

Egy nyugdíjas kubai pilóta pedig azt mondta, hogy ugyanezzel a mexikói céggel már a kubai hatóságok baja is meggyűlt, szintén a személyzet felelőtlensége miatt. (ABC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.