Két év börtönre ítélték Orbán macedón szövetségesét

2018 május 23., szerda 18:40
49

A macedón bíróság szerdán két év börtönre ítélte az ország korábbi, konzervatív miniszterelnökét, Nikola Gruevszkit, mert törvénytelenül befolyásolta a belügyminisztérium hivatalnokait, hogy melyik golyóálló kocsit vegyék meg.

Az ítélet szerint a 2006 és 2016 között kormányzó Grnuevszki 2012-ben rávette a belügyminisztérium alkalmazottait, hogy 600 ezer eurós Mercedeseket vegyenek. Amikor szorult a hurok, a politikus heves sorosozással és albánozással próbálta elvitatni a saját felelősségét. Grnuevszki tagadta, hogy megszegte volna a törvényt, az ítélethirdetésen sem volt jelen.

Nikola Gruevszki Fotó: Besar Ademi/Anadolu Agency

A nyomozásban felhasználták azokat a felvételeket is, amik a 2015-ös lehallgatási botránykor kerültek nyilvánosságra. A bíró szerint közérdek volt, hogy ezeket a felvételeket is felhasználták a bizonyítás során. 

Három éve 20 ezer ember telefonbeszélgetése került nyilvánosságra, köztük voltak bírók, rendőrök, politikusok, újságírók és diplomaták is, akiket illegálisan hallgattak le.  A következő évben politikai válság lett a botrányból. A korrupció miatt utcára vonulókat a kormány Soros zsoldosainak nevezte

Négy másik ügy még függőben van, ahol korrupcióval, választási csalással, erőszak alkalmazásával és hatalommal való visszaéléssel vádolják a volt miniszterelnököt.

Orbán Viktor miniszterelnök és Nikola Gruevszki korábbi kormányfő, a kormányzó jobboldali Belső Macedón Forradalmi Szervezet – Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE) vezetője találkozik Ohridban . Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

Nikola Gruevszki Orbán Viktor komoly szövetségesének számított, már tavaly STOP SOROS mozgalmat indított a helyi civilek ellen, a magyar miniszterelnök még ősszel is kiutazott Macedóniába, hogy a párja mellett kampányoljon. Orbán Viktor arról beszélt Ohridban, hogy azért áll ki Gruevszki mellett, mert neki is a nemzet az első, és a nem kér a migránsokból, de ez sem segített, a macedón jobboldal nagyon kikapott. (New York Times)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt