Az úszók szövetségi kapitánya nem tud Tusup-pótló megoldásokat javasolni Hosszú Katinkának

sport
2018 május 25., 12:08
comments 159

A magánéleti problémái jelentősen átalakították sportolói pályafutását is Hosszú Katinkának. A Shane Tusuppal kidolgozott korábbi módszer szerint a háromszoros olimpiai bajnok eddig halmozta a versenyeket, a tavaly ősszel kirobbant házassági válsága óta azonban nem állt rajtkőre Hosszú.

A közös munkát tavasszal megpróbálták újra, de tegnap Hosszú bejelentette, hogy teljesen különválnak. Az erre adott Shane Tusup-reakció pedig egyértelművé tette, hogy nagyon megromlott a viszonyuk. 

Hosszú idén először június 9-én úszna a Mare Nostrum nevű sorozatban Canet-el-Roussillon-ban lesz kilencedikén, majd a következő állomásokon, illetve az augusztusi Európa-bajnokságon. Sós Csaba szövetségi kapitány szerint van még idő arra, hogy Hosszú Katinka találjon egy számára ideális edzőt:

„Az Iron Aquatics képviseletében csütörtök délelőtt megkerestek, még azelőtt, hogy Hosszú Katinka közhírré tette, hogy a továbbiakban nem Shane Tusup az edzője. Hogy mi lesz ezután, nem tudhatjuk, csak azt, hogy a párosuk eddig tökéletesen működött, minden más megoldás pedig hordoz magában kockázatot. Nagy találkozások kellenek ugyanis a sikerhez, egy nagy szaktekintély nem feltétlenül passzol bármelyik klasszishoz, és ez fordítva is igaz. Ha ezek után Katinka mégsem indul az augusztusi Európa-bajnokságon, nem fogok kétségbeesni, hiszen mi leginkább az olimpiákra fókuszálunk, és erősen hiszek abban, hogy Katinka megtalálja a számára megfelelő utat és megoldást” – nyilatkozta Sós a Nemzeti Sportnak.  

A kapitány egy másik interjúban, amit az SzPressz Hírügynökségnek adott, azt mondta, hogy „attól a bajos lépéstől senkinek sem kell tartania, hogy most a Magyar Úszószövetség, vagy szövetségi kapitányként jómagam segítő szándékkal Tusup-pótló megoldásokkal állnánk elő, mert egy olyan klasszisnak, amilyen Katinka, magának kell edzőt választania”.

Sós szerint Hosszúnak „bizonyára van B, illetve C terve is, amelyek kellőképpen megalapozottak. Bizonytalansági tényező persze mindig akad, de ha arra gondolunk, hogy a számára kudarcot jelentő 2012-es olimpia után az őt cserbenhagyó Dave Salo helyett az edzőszakmában kezdőnek számító Shane Tusupra bízta a sorsát, nos, bombabiztos választásról bizony akkor sem lehetett beszélni.”

Sós szerint Hosszú bármit kér, teljesítnei fogják:

"Nyitva áll az ajtó Katinka előtt, minden kívánságát készek vagyunk teljesíteni. Ha történetesen azt kérné tőlünk, hogy hozzunk le egy csillagot az égről, arra se mondanánk, hogy azt már nem. Egy olyan országban, amilyen a mienk, ahol sportoló, sportvezető és szurkoló is az olimpiai győzelmek bűvöletében él, csak az a kijelentés lehet igazán megnyugtató mindenkinek, hogy Katinka számára továbbra is a 2020-as tokiói olimpia jelenti a nagy kihívást. 

Ezzel azt akarom mondani, hogy passzolhat akár mindent is idén, ha a jövő évi világbajnokságon egy olyan Hosszú Katinkát láthatunk, mint akit tavaly a budapesti diadalai után egy ország emelt volna vállára. Nem áll szándékomban túlságosan rózsás képet festeni, ezért azt sem titkolhatom, hogy év közben minden edzőváltás erős kockázati tényezőt jelent – mondta a szövetségi kapitány.

Szerinte Hosszú és Tusup közös klubja, az Iron Aquatics jövője is erősen bizonytalan, mert Tusup távozhat Magyarországról.  

Közben a Nemzeti Sport utánakérdezett, hogy mi lesz azzal az egymilliós nettó fizetéssel, amit Shane Tusup eddig Hosszú Katinka olimpia és világbajnoki érmeiért kapott. Ez akkor jár, ha van válogatott versenyzője. Nem kell, hogy az Hosszú Katinka legyen. A lap szerint az a kérdés, hogy az Iron Aquatics úszója, Földházi Dávid kit nevez meg edzőjeként – ha Tusupot, akkor az amerikai trénernek továbbra is jár a fizetés, ha nem, akkor megvonják. Edzője megnevezésére 36 órát adtak a versenyzőnek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.