Hőségben rosszabbul teljesítenek a diákok

A hőhullámok rossz hatással vannak a tanulók teljesítményére, állapították meg a Harvard, a UCLA és a Georgiai Állami Egyetem kutatói, akik tízmillió amerikai tanuló vizsgaeredményeit nézték át a 2001-2014-es időszakból, és vetették össze az eredményeket az időjárási adatokkal. Megállapításuk szerint "jelentős összefüggés" mutatkozik a hőhullámok és a romló teljesítmény között.

Az Egyesült Államok hatalmas ország, mindenféle klíma előfordul ott a sivatagostól a nedves óceániig. A vizsgálat adatai alapján ez nem befolyásolta a vizsgaeredményeket, viszont az adott környék jellemző klímájától függetlenül a hőhullámok hatása megmutatkozott a vizsgaeredményekben.

A kutatók még azt is ki tudták számolni, hogy 1°F, vagyis 0,55°C fok hőemelkedés egy százalékkal rontotta a vizsgaeredményeket. Azt is megfigyelték, hogy 21°C-nál melegebb időben már romlani kezdtek az eredmények.

Az is megfigyelhető, hogy igazán a kánikula rontja le a tanulók eredményeit, 32°C-nál melegebb időben gyorsuló ütemű volt a romlás.

A hőség nagyobb hatással van a szegény, vagy kisebbségi családból érkezőkre - a kutatók szerint azért, mert a gazdagabb családok és iskolák hamarabb közbeavatkoznak a romló eredmények láttán. Ennél is egyszerűbb magyarázatnak tűnik, hogy a gazdagabbaknak lehet légkondijuk.

A kutatók szerint a hőség azért lehet hatással a diákokra, mert a nagy melegben a gyerekek "zavartabbak, zaklatottabbak és nehezebben fókuszálnak". (Via The BBC)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.