4,3 milliárdos profittal zárta az évet a Mediaworks

A Népszabadság egykori, a fideszes médiafellegvárrá megtett Mediaworks mai székháza a Bécsi útonFotó: 444

2016-ban még 2,4 milliárdos mínuszt hozott össze, tavaly ehhez képest már 4,3 milliárdos pluszban zárt a Fidesz médiájának központi vállalata, a Mediaworks - írja  a pénzügyi beszámolók alapján a HVG.

A cég árbevétele majdnem duplájára nőtt ennyi idő alatt: a 2016-os 11,3 milliárd után 2017-ben 20,4 milliárd forintot könyveltek el, és a 7 milliárdos hosszú lejáratú hitelüket is csökkentették 1,2 milliárddal. Szembetűnő még, hogy a cég csaknem kétszer annyi embert foglalkoztat, mint egy évvel korábban, írja a HVG, így a tavalyi számok alapján már közel 1000 embert foglakoztat a vállalat. 

A fenti volumenek annyiban mégsem meglepőek, hogy a cég 2016 őszén (a Népszabadság bezáratása után) került Mészáros Lőrinc birtokába, és nem sokkal később felvásárolta az ország második legnagyobb megyei lapkiadóját, a Pannon Lapok Társaságát, a Magyar Időket, és a Nógrád Megyei Hírlapot is.

Az is segített, hogy a kormány őrült tempóban öntötte a hirdetéseket a Mediaworks: csak a tavalyi 7 milliárdos Nemzeti Konzultáció-kampányból több mint 2 milliárd folyt be Mészáros cégéhez, de más állami cégek is jelentős összegeket költöttek a cégnél.

Kapcsolódó hír, hogy kormánybarát médium tulajdonosánál nem sokkal rosszabb fideszes kaszinótulajnak lenni Magyarországon: a Menedzsment Fórum vette észre, hogy Garancsi István és a Futball Invest 2007 Kft. a tavalyi után idén is 1 milliárdos kerek profitot hozott össze a soproni kaszinót üzemeltető CAI Hungary Kft.-vel. (HVG / mfor.hu)