A kormány nem, nem és nem mondja meg, mi a terve a CEU-val

POLITIKA
2018 június 07., 14:50
comments 133

Azt a CEU vezetőségétől lehet tudni, hogy a választás után egy magyar kormánydelegáció megtekintette a Közép-európai Egyetem New York-i társintézményét a Bard College-ban. A magyar küldöttség tagjai voltak Palkovics László oktatási államtitkár (azóta már miniszter), Altusz Kristóf külügyi helyettes államtitkár és Kumin Ferenc New York-i főkonzul, velük tárgyaltak New York Állam Oktatási Hivatalának munkatársai.

De a magyar kormány képviselői egy hónappal később sem válaszoltak a kérdésre, hogy mire jutottak.

Az LMP-frakcióban ülő Szabó Szabolcs két hete írásban tudakolta Szijjártó Pétertől, hogy „Mi a kormány valódi szándéka a CEU magyarországi működésével kapcsolatban?”

Két konkrét kérdést is feltett:

  • Altusz Kristóf, külügyi helyettes államtitkár hivatalos beszámolójában miként értékelte a CEU amerikai oktatási helyszínén, a New York állambeli Bard College-ban tartott megbeszéléséket? A New York állambeli Oktatási Hivatal képviselőivel valamint a CEU vezetőségével milyen további lépésekről döntöttek? 
  • Mi az oka annak, hogy a magyar kormány még mindig nem írta alá azt a 2017 szeptemberében New York állammal közösen véglegesített megállapodás-tervezetet, amely alapján a CEU Budapesten folytathatná tevékenységét? Mikorra tervezik ennek az okiratnak a véglegesítését, aláírását?

Két hét várakozás után válaszolt Szijjártó nevében Magyar Levente államtitkár, de egyik konkrét kérdésre sem bírt mondani semmit. A sorosozáson túl a válasz leginkább érdemi része ez:

„A miniszterelnöki megbízott valóban járt az Egyesült Államokban, és arról tájékozódott, hogy a CEU működése megfelel-e a magyar szabályoknak.”

Az egyetem korábban azt közölte, hogy „maradéktalanul teljesíti a lex CEU amerikai oktatási tevékenységet előíró feltételét”, és szerintük a helyzet rendezéséhez semmi más nem hiányzik, mint hogy a magyar kormány aláírja a 2017 szeptemberében New York állammal közösen véglegesített megállapodástervezetet.

Michael Ignatieff, a CEU rektora május közepén azt mondta, hogy ha nyárig nincs megállapodás, az egyetemnek Bécsbe kell költöznie.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.