A kínai elnök az „önző, rövidlátó, bezárkózó” kereskedelempolitika feladását követelte

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Az „önző, rövidlátó, bezárkózó” kereskedelempolitika feladását követelte Hszi Csin-ping kínai elnök a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) 18. csúcstalálkozóján Csingtaóban. Hszi azt mondta, az országa támogatja a nyitott, globális világgazdaságot és a több résztvevős kereskedelmi rendszereket, és a kínai elnök 30 milliárd jüan (több mint 1260 milliárd forint) hitelt ajánlott fel a Sanghaji Együttműködési Szervezet országainak.

Fotó: Wang Zhao/AFP

Hszi emellett szorosabb biztonsági együttműködésre szólította fel a szervezet tagjait. Elmondta, hogy Kína 2000 fegyveres kiképzésében segít a szomszédjainak a következő 3 évben, és 3000 térségbeli külföldi állampolgár képzéséhez járul hozzá a kultúra, oktatás, turizmus és tudomány terén.

Azt mondta:

„Véget kell vetnünk a hidegháborús gondolkodásmódnak, a tömbösített összeütközéseknek. Tiltakozunk az ellen, hogy valaki más országok biztonsága kárára érvényesítse abszolút biztonságát.”

Bár a kínai elnök nem nevezte meg az Egyesült Államokat, Peking és Washington között feszült a viszony a Kína felé billenő kereskedelmi mérleg egyenlőtlenségei miatt.

De az USA nem csak Kínával áll vitában: Donald Trump amerikai elnök korábban közölte, hogy a kanadai kormányfő sajtótájékoztatóján elhangzott „hamis állítások” miatt mégsem támogatja a világ hét legfejlettebb ipari országát tömörítő G7 csúcstalálkozóját lezáró nyilatkozatot, amivel semmivé lett a törékeny konszenzus, amit úgy tűnt, hogy az európai-amerikai kereskedelmi konfliktus ellenére sikerült elérni.

Az orosz, a kínai és a mongol elnök 2018. június 9-én.Fotó: Alekszej Druzsinyin/AFP

A Sanghaji Együttműködési Szervezetet (SCO) 2001-ben alapította Kína, Oroszország, Kazahsztán, Kirgizisztán, Tádzsikisztán és Üzbegisztán a radikális iszlám és más biztonsági aggályok elleni küzdelem jegyében. A szervezethez később India és Pakisztán is csatlakozott, míg Irán, Afganisztán, Fehéroroszország és Mongólia megfigyelőként vesz részt annak munkájában. A közösség országaiban él a Föld lakosságának 40 százaléka, és a csoport adja a világkereskedelem 20 százalékát. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.