Franciaország is befogadna menedékkérőket az Aquariusról

Franciaország kész menedékkérőket befogadni az Aquarius fedélzetén utazó migránsok közül, akik jelenleg útban vannak Spanyolország felé – ezt Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter ajánlotta fel spanyol kollégájával, Josep Borrellel folytatott beszélgetésén.

A párizsi külügyminisztérium szerint Franciaország hajlandó a hajón utazók közül olyanokat befogadni, akik megfelelnek a menedékjog előírásainak, és ezt majd a francia menekültügyi hatóság munkatársainak kell előzetesen megvizsgálniuk Spanyolországban.

A minisztérium szerint Spanyolország pozitívan fogadta a francia felajánlást, de egyelőre nem világos, Párizs mennyi embert fogadna be az Aquariusról.

Az Aquarius nem messze Líbia partjaitól 2018. május 6-án.Fotó: Louisa Gouliamaki/AFP

Olaszország vasárnap megtagadta a francia Sos Mediterranée és az Orvosok határok nélkül (MSf) civilszervezetek által működtetett, 629 migráns szállító mentőhajó kikötését, de Málta sem fogadta a hajót. Emmanuel Macron francia elnök bírálta a lépést, Szijjártó Péter magyar külügyminiszter viszont gratulált az olasz belügyminiszternek a menekültek elleni fellépéshez.

Az Aquarius sorsa végül kedden rendeződött: a migránsokat olasz hajók segítségével szállítják át Spanyolországba, ami felajánlotta, hogy fogadja őket. (Korzika is beszállt.) Az Aquarius, két olasz hajóval konvojban, csütörtökön Szardínia szigetének keleti partjai előtt haladt. (MTI)