Franciaország is befogadna menedékkérőket az Aquariusról

migráció
2018 június 14., 20:59
comments 151

Franciaország kész menedékkérőket befogadni az Aquarius fedélzetén utazó migránsok közül, akik jelenleg útban vannak Spanyolország felé – ezt Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter ajánlotta fel spanyol kollégájával, Josep Borrellel folytatott beszélgetésén.

A párizsi külügyminisztérium szerint Franciaország hajlandó a hajón utazók közül olyanokat befogadni, akik megfelelnek a menedékjog előírásainak, és ezt majd a francia menekültügyi hatóság munkatársainak kell előzetesen megvizsgálniuk Spanyolországban.

A minisztérium szerint Spanyolország pozitívan fogadta a francia felajánlást, de egyelőre nem világos, Párizs mennyi embert fogadna be az Aquariusról.

Az Aquarius nem messze Líbia partjaitól 2018. május 6-án.
photo_camera Az Aquarius nem messze Líbia partjaitól 2018. május 6-án. Fotó: Louisa Gouliamaki/AFP

Olaszország vasárnap megtagadta a francia Sos Mediterranée és az Orvosok határok nélkül (MSf) civilszervezetek által működtetett, 629 migráns szállító mentőhajó kikötését, de Málta sem fogadta a hajót. Emmanuel Macron francia elnök bírálta a lépést, Szijjártó Péter magyar külügyminiszter viszont gratulált az olasz belügyminiszternek a menekültek elleni fellépéshez.

Az Aquarius sorsa végül kedden rendeződött: a migránsokat olasz hajók segítségével szállítják át Spanyolországba, ami felajánlotta, hogy fogadja őket. (Korzika is beszállt.) Az Aquarius, két olasz hajóval konvojban, csütörtökön Szardínia szigetének keleti partjai előtt haladt. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.