Palkovics Lászlót is elhívta a rendkívüli ülésre az MTA, miután a miniszter behúzta a költségvetésének felét

POLITIKA
2018 június 15., 08:08
comments 149

A Magyar Tudományos Akadémia vezetése péntekre rendkívüli elnökségi ülést hívott össze, miután a szerdán benyújtott költségvetésből kiderült, hogy az MTA kutatásra fordított 28,1 milliárd forintos költségkerete átkerült a Palkovics László által vezetett Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz.

A 28,1 milliárd forint az MTA teljes éves költségvetésének nagyjából a felét teszi ki. A rendkívüli elnökségi ülésre meghívták Palkovics László technominisztert is.

Az Innovációs és technológiai Minisztérium a lépést azzal magyarázta, hogy a költségvetési forrásgazdálkodás széttagoltságát akarja megszüntetni. Az erről kiadott közleményében azt írta, hogy az intézmények a továbbiakban is az eddigivel megegyező módon igényelhetnek támogatást különböző projektjeikre, de a prioritásokat a források minél hatékonyabb felhasználása érdekében az érintettek érdekeit szem előtt tartva, összehangoltan kell kijelölni.

Az előirányzat behúzására a Magyar Tudományos Akadémia doktoraiból és akadémikusaiból álló Stádium 28 Kör úgy reagált, hogy ez „ a CEU-ügy után ez újabb súlyos támadás a tudomány autonómiája ellen. A minisztérium, rendelkezve a kutatóintézetek költségvetéséről, jogot formálhat arra, hogy kutatási programjuktól személyzeti döntéseikig minden anyagi vonatkozású kérdéssel kapcsolatban feltételeket szabjon”. Ráadásul a kormány az intézkedést „az MTA-val való egyeztetés nélkül, puccsszerűen vezette fel, ezzel a költségvetési tárgyalások idején eleve védekező helyzetbe hozva az akadémiát”. (Infostart)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.