„A CEU-ügy után ez újabb súlyos támadás a tudomány autonómiája ellen” – írják akadémikusok az MTA kutatóintézeteinek tervezett államosításáról

politika
2018 június 14., 18:33
comments 385

A hvg.hu írta meg, hogy a 2019-es költségvetési tervezet alapján a MTA kutatóintézet-hálózatának finanszírozásának nagy része, 20 milliárd forint átkerült a Palkovics László által vezetett Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz, ami gyakorlatilag kormányzati kontrollt eredményezne a tudományos intézmények fölött.

A Magyar Tudományos Akadémia doktoraiból és akadémikusaiból álló Stádium 28 Kör – ami áprilisban a Figyelő Soros-listája ellen is felszólalt –, a Facebookon írta meg, hogy ez „a kormány újabb támadása a tudomány autonómiája ellen”. Ez a teljes közleményük:

„2018-ig a Magyar Tudományos Akadémia önálló költségvetési fejezete tartalmazta az akadémia kutatóintézeteinek központi költségvetési összegét. A kormány által készített 2019-i költségvetés tervezete ezt az összeget az MTA helyett az új Innovációs és Technológiai Minisztérium fejezetébe utalja.

A CEU-ügy után ez újabb súlyos támadás a tudomány autonómiája ellen. A minisztérium, rendelkezve a kutatóintézetek költségvetéséről, jogot formálhat arra, hogy kutatási programjuktól személyzeti döntéseikig minden anyagi vonatkozású kérdéssel kapcsolatban feltételeket szabjon.

A korábbi hasonló intézkedések ismeretében nem meglepő, de felháborító, hogy a kormány ezt a magyar tudomány teljesítőképességét alapvetően veszélyeztető támadást az MTA-val való egyeztetés nélkül, puccsszerűen vezette fel, ezzel a költségvetési tárgyalások idején eleve védekező helyzetbe hozva az akadémiát. Tiltakozunk a magyar tudomány autonómiáját ért újabb támadás ellen, és követeljük, hogy az MTA kutatóintézeteinek költségvetése maradjon a Magyar Tudományos Akadémia önálló költségvetési fejezetében.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.