Palkovics szerint nem sérti az MTA autonómiáját, hogy költségvetésének feléről ezután a kormány dönt

POLITIKA
2018 június 16., 16:28
comments 219

Nem sérti a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) autonómiáját a testület költségvetését érintő törvénymódosítás - mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az M1 aktuális csatornának. Az MTA elnöke és más akadémikusok szerint sérti.

„Senki nem akarja az MTA-t államosítani” - jelentette ki a tárcavezető. Szerinte a tervezett módosítás mindössze a források hatékonyabb elosztását szolgálja, az egységes innovációs és tudománypolitika megteremtése tisztán szakmai kérdés, amely nemcsak az MTA, hanem az egyetemek forrásait is érinti. 

„Ezt a forrást az MTA meg fogja kapni. Annyi változás lesz, hogy megállapodunk bizonyos nagyobb ügyekben” 

- mondta. Az MTA pedig továbbra is önállóan dönthet kutatóintézetei finanszírozásáról és személyi kérdéseiről, a végrehajtandó projektekről és programokról - olvasható az MTI összefoglalójában.

Azt mondjuk nem is állította senki, hogy az egész MTA-t akarja államosítani a kormányt. Az elmúlt napokban kialakult botrány oka, hogy a 2019-es költségvetés tervezete szerint az MTA kutatóintézetei finanszírozásának nagy része, 20 milliárd forint átkerülne a Palkovics László által vezetett Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz (ITM). 

photo_camera Fotó: MTA

A miniszter azt hangsúlyozza, hogy a kormány nem szól bele, mit lehet kutatni és mit nem, de maga mondta, hogy „meg kell határozni azokat a kutatási területeket, amelyeket kiemelten kell kezelni a források elosztásakor”, és ehhez egy MTA-val közös, tudós emberekből, akadémikusokból, egyetemi rektorokból álló munkacsoport felállítására tett javaslatot. 

Vagyis a pénz a minisztériumnál lesz, és a legfontosabb kérdésekről a kormány által összeszervezett munkacsoport dönt.

Az egész kutatóhálózat jövőjét átíró javaslat írásos véleményezésére konkrétan 54 percet kapott az MTA, amelynek elnöksége tegnap teljes egyetértésben kérte a kormányt, hogy a törvénymódosítás ebben a formában ne kerüljön a parlament elé. Az eljárás ellen a Jobbik, az LMP és a DK is tiltakozott.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.