Orbán meghívta Erdogant Magyarországra

Miután Recep Tayyip Erdogant a vasárnapi török választáson akkora többséggel választották elnökké, hogy második fordulóra nem is lesz szükség, Orbán Viktor volt az első külföldi kormányfő, aki gratulált az elnöki rendszerre épp átálló ország államfőjének.

„Törökország stabilitása egész Európa számára jó hír, hiszen kontinensünk számtalan súlyos biztonsági kihívással áll szemben, melyek legyőzéséhez elengedhetetlen a Törökországgal való kiszámítható, hatékony együttműködés” - áll a levélben.

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke szerint az üzenet végén Orbán reményét fejezte ki, hogy minél előbb sor kerülhet a török elnök korábbról elhalasztott magyarországi látogatására.

Erdogan eredetileg a szigetvári ostrom 450. évfordulóján, 2016-ban jött volna Magyarországra, és a magyar és a horvát köztársasági elnökkel vett volna részt egy szigetvári megemlékezésen. (A törökök számára azért fontos ez a helyszín, mert a vár alatt halt meg az Erdogan példaképének tartott I. Nagy Szulejmán szultán.) Ekkor azonban, valószínűleg a 2016 júliusi török puccskísérlet miatt, Erdogan lemondta a látogatást. (kormany.hu)