A V4-ek akadémiái egyhangúan kiálltak az MTA szabadsága mellett

A visegrádi országok akadémiai elnökei nyilatkozatot adtak ki, amelyben támogatják a Magyar Tudományos Akadémiát – közölte az akadémia a honlapján.

Forrás: mta.hu

A dokumentum – amit Jerzy Duszyński, a Lengyel Tudományos Akadémia elnöke, Eva Zažímalová, a Cseh Tudományos Akadémia elnöke és Pavol Šajgalík, a Szlovák Tudományos Akadémia elnöke is aláírt – egyhangúan kiáll az MTA autonómiája és a tudományos kutatás szabadsága mellett, támogatva az MTA követelését, hogy vonják vissza a törvényjavaslatot, amivel elvennék az intézetek hatásköréből a források jelentős részét.

Miután Palkovics László innovációs és technológiai miniszter azt mondta, hogy „nem közeledtek az álláspontok”, az MTA-intézetek ügye jelenleg ott áll, hogy az akadémikusok kompromisszumot ajánlottak a kormánynak: abban egyetértenek, hogy el kell választani egymástól a kutatási és az innovációs forrásokat, de a pénz szétosztására alkalmasabbnak tartják magukat a hátsó szándékoktól általában nem mentes kormányzatnál.

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.