A V4-ek akadémiái egyhangúan kiálltak az MTA szabadsága mellett

TUDOMÁNY
2018 június 27., 13:56
comments 31

A visegrádi országok akadémiai elnökei nyilatkozatot adtak ki, amelyben támogatják a Magyar Tudományos Akadémiát – közölte az akadémia a honlapján.

photo_camera Forrás: mta.hu

A dokumentum – amit Jerzy Duszyński, a Lengyel Tudományos Akadémia elnöke, Eva Zažímalová, a Cseh Tudományos Akadémia elnöke és Pavol Šajgalík, a Szlovák Tudományos Akadémia elnöke is aláírt – egyhangúan kiáll az MTA autonómiája és a tudományos kutatás szabadsága mellett, támogatva az MTA követelését, hogy vonják vissza a törvényjavaslatot, amivel elvennék az intézetek hatásköréből a források jelentős részét.

Miután Palkovics László innovációs és technológiai miniszter azt mondta, hogy „nem közeledtek az álláspontok”, az MTA-intézetek ügye jelenleg ott áll, hogy az akadémikusok kompromisszumot ajánlottak a kormánynak: abban egyetértenek, hogy el kell választani egymástól a kutatási és az innovációs forrásokat, de a pénz szétosztására alkalmasabbnak tartják magukat a hátsó szándékoktól általában nem mentes kormányzatnál.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.