Freund Tamás agykutató kilépett a Professzorok Batthyány Köréből az MTA tervezett bedarálása miatt

tudomány
2018 június 29., 15:57
comments 182

Freund Tamás agykutató, a magyar tudományos élet valószínűleg legtekintélyesebb és egyik legbefolyásosabb szereplője otthagyja a jobboldali-konzervatív értékrendű tudósokat összefogó Professzorok Batthyány Köréből az Magyar Tudományos Akadémia és a kormány között dúló vita miatt, melynek tétje, hogy az MTA kutatóintézetei kormányzati irányítás alá kerüljenek, és hogy az Akadémia költségvetésének jelentős részéről ezentúl Innovációs és Technológiai Minisztérium döntene.

Az MTA vezetésének csak percek álltak rendelkezésre a tervezet véleményezésére, és úgy tűnik, a kormányt nem hatotta meg az sem, hogy rengeteg akadémikus szerint a magyar tudomány önállóságát és függetlenségét veszélyeztetné az átalakítás.

A jobboldali kutatókat összefogó Professzorok Batthyány Köre is megosztottá vált, több tag korábban is szimpatizált a Fidesz lépéseivel, és ezzel sincs bajuk. Az elnök, Náray-Szabó Gábor kémikus egy Magyar Idők publicisztikában kiállt amellett, hogy a kormány azt csinál, amit akar, a kutatói függetlenséget féltű kollégáit pedig erősen kritizálta.

Ez erősítette fel igazán a Professzorok Batthyány Körén belüli feszültségeket, ugyanis több tagnak nem tetszenek a kormány tervei. Az elnök publicisztikájának megjelenése után ezért többen is bejelentették, hogy kilépnek a csoportból.

Freund Tamás az Indexnek meg is erősítette, hogy kilép.

„Én egyáltalán nem értettem egyet Náray-Szabó elnök úr publicisztikájában foglaltakkal. Olyan szintű a megosztottság még ebben a kizárólag a polgári oldalt képviselő testületben is az Akadémia finanszírozásának a tervezett átalakítása miatt, hogy már nem kívántam tovább tag maradni. A magam csatornáin próbálom vívni ezt a harcot, és bízom benne, hogy az egyeztetések eredményre fognak vezetni a minisztérium és az MTA között”

- mondta a Széchenyi-díjas neurobiológus, akiről úgy hírlik, Orbán Viktorhoz is bejárása van.

Náray-Szabó Gábor azt mondta, sajnálja a kilépéseket, ők magánemberként írta a publicisztikáját. Szerinte az államnak finanszírozóként szíve joga rossz döntést hozni, és ezt a tervezett átalakítást sem tartja olyan nagyon jónak, de nem látja, mi mást lehetne tenni. (Index)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.