Freund Tamás agykutató kilépett a Professzorok Batthyány Köréből az MTA tervezett bedarálása miatt

Freund Tamás agykutató, a magyar tudományos élet valószínűleg legtekintélyesebb és egyik legbefolyásosabb szereplője otthagyja a jobboldali-konzervatív értékrendű tudósokat összefogó Professzorok Batthyány Köréből az Magyar Tudományos Akadémia és a kormány között dúló vita miatt, melynek tétje, hogy az MTA kutatóintézetei kormányzati irányítás alá kerüljenek, és hogy az Akadémia költségvetésének jelentős részéről ezentúl Innovációs és Technológiai Minisztérium döntene.

Az MTA vezetésének csak percek álltak rendelkezésre a tervezet véleményezésére, és úgy tűnik, a kormányt nem hatotta meg az sem, hogy rengeteg akadémikus szerint a magyar tudomány önállóságát és függetlenségét veszélyeztetné az átalakítás.

A jobboldali kutatókat összefogó Professzorok Batthyány Köre is megosztottá vált, több tag korábban is szimpatizált a Fidesz lépéseivel, és ezzel sincs bajuk. Az elnök, Náray-Szabó Gábor kémikus egy Magyar Idők publicisztikában kiállt amellett, hogy a kormány azt csinál, amit akar, a kutatói függetlenséget féltű kollégáit pedig erősen kritizálta.

Ez erősítette fel igazán a Professzorok Batthyány Körén belüli feszültségeket, ugyanis több tagnak nem tetszenek a kormány tervei. Az elnök publicisztikájának megjelenése után ezért többen is bejelentették, hogy kilépnek a csoportból.

Freund Tamás az Indexnek meg is erősítette, hogy kilép.

„Én egyáltalán nem értettem egyet Náray-Szabó elnök úr publicisztikájában foglaltakkal. Olyan szintű a megosztottság még ebben a kizárólag a polgári oldalt képviselő testületben is az Akadémia finanszírozásának a tervezett átalakítása miatt, hogy már nem kívántam tovább tag maradni. A magam csatornáin próbálom vívni ezt a harcot, és bízom benne, hogy az egyeztetések eredményre fognak vezetni a minisztérium és az MTA között”

- mondta a Széchenyi-díjas neurobiológus, akiről úgy hírlik, Orbán Viktorhoz is bejárása van.

Náray-Szabó Gábor azt mondta, sajnálja a kilépéseket, ők magánemberként írta a publicisztikáját. Szerinte az államnak finanszírozóként szíve joga rossz döntést hozni, és ezt a tervezett átalakítást sem tartja olyan nagyon jónak, de nem látja, mi mást lehetne tenni. (Index)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.