Macron leváltotta a budapesti francia nagykövetet, miután az kiállt Orbán mellett

Emmanuel Macron francia elnök egy szombati rendeletben leváltotta az országa budapesti nagykövetét, és Pascale Andréanit, a korábbi OECD-nagykövetet nevezte ki a helyére – írja a hvg.hu.

Éric Fournier pár nappal korábban egy kiszivárgott, a párizsi kormányzatnak címzett diplomáciai jegyzetben a magyarországi helyzetet elemezve arról írt, hogy Orbán se nem populista, se nem szélsőséges, az egészet csak a média találta ki.

A brüsszeli EU-csúcs utáni sajtótájékoztatón Macron kérdésre azt mondta: „Egyáltalán nem osztom a nagykövet véleményét, semmilyen szempontból nem fogadom el Orbán Viktor politikai irányvonalát sem.” Azt is mondta, ha Fournier ezt nyilvánosan jelentette ki, visszavonja a megbízatását, ha pedig a személyes véleményét fejtette ki, akkor a szólásszabadság megnyilvánulásának tekinti a jegyzetet, de akkor sem ért vele egyet. Macron ezek szerint már lépett is.

Éric Fournier, Franciaország budapesti nagykövete

Fournier volt az, aki két éve még azt mondta, Európának szüksége van a menekültekre, tavaly pedig az Állítsuk meg Brüsszelt! kampány ellen kelt ki. (hvg.hu)

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.