Macron leváltotta a budapesti francia nagykövetet, miután az kiállt Orbán mellett

külföld
2018 július 01., 15:51
comments 260

Emmanuel Macron francia elnök egy szombati rendeletben leváltotta az országa budapesti nagykövetét, és Pascale Andréanit, a korábbi OECD-nagykövetet nevezte ki a helyére – írja a hvg.hu.

Éric Fournier pár nappal korábban egy kiszivárgott, a párizsi kormányzatnak címzett diplomáciai jegyzetben a magyarországi helyzetet elemezve arról írt, hogy Orbán se nem populista, se nem szélsőséges, az egészet csak a média találta ki.

A brüsszeli EU-csúcs utáni sajtótájékoztatón Macron kérdésre azt mondta: „Egyáltalán nem osztom a nagykövet véleményét, semmilyen szempontból nem fogadom el Orbán Viktor politikai irányvonalát sem.” Azt is mondta, ha Fournier ezt nyilvánosan jelentette ki, visszavonja a megbízatását, ha pedig a személyes véleményét fejtette ki, akkor a szólásszabadság megnyilvánulásának tekinti a jegyzetet, de akkor sem ért vele egyet. Macron ezek szerint már lépett is.

Éric Fournier, Franciaország budapesti nagykövete
photo_camera Éric Fournier, Franciaország budapesti nagykövete

Fournier volt az, aki két éve még azt mondta, Európának szüksége van a menekültekre, tavaly pedig az Állítsuk meg Brüsszelt! kampány ellen kelt ki. (hvg.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.