Szijjártó már egy ideje tudta, hogy eljárás folyik Kuna Tibor ellen

POLITIKA
2018 július 04., 10:49
comments 96

Múlt pénteken írtuk meg, hogy az ügyészség letöltendő börtönt és vagyonelkobzást kér Kuna Tiborra, aki ellen adócsalás miatt emeltek vádat. Kuna a kormány kedvenc kommunikációs vállalkozója volt, cégei az elmúlt években sok milliárd forint közpénzt kaszáltak az állami megrendeléseken. Az ügyészek szerint Kuna még 2014-ben vásárolt 245 millió forintnyi hamis számlát egy erre szakosodott bűnszervezettől, és ezzel több mint 50 millió forint kárt okozott a költségvetésnek. Az ügyben először 2016-ban hallgatták ki az adónyomozók a vállalkozót gyanúsítottként, erről március végén írtunk először.

Szijjártó Péter külügyminiszter jó viszonyban volt a vállalkozóval, 2015-ben a 444-nek adott interjúban barátjának nevezte Kunát. Ennek a baráti viszonynak mostanra viszont nyoma sem maradt, pénteken este, miközben a kormány még azt hangsúlyozta, hogy nincs jogerős ítélet Kuna ellen, Szijjártó már az RTL Híradójának úgy fogalmazott az ügyről:

„Minden felnőtt ember a saját cselekedeteiért felelős.”

Mi ezután, a héten kerestük meg Szijjártó Péter, arra voltunk kíváncsiak, hogy mikor beszélt utoljára Kunával, és felmerült-e valaha kettejük között a Kuna ellen folyamatban lévő büntetőeljárás.

A külügy válaszában először csak arról írt, hogy Kuna és Szijjártó Péter két és fél hónappal ezelőtt beszéltek utoljára egymással (tehát valamikor április közepén, a Fidesz választási győzelme után), és arra nem válaszoltak, hogy a büntetőügy szóba került-e valaha a miniszter és a vállalkozó között. Mikor megismételtük az erre vonatkozó kérdést, a külügy azt válaszolta a 444-nek, hogy

„Kuna Tibor nem a legutóbbi, hanem egy jóval korábbi beszélgetés során említette, hogy kihallgatták egy ügyben. A miniszter sem akkor, sem azóta nem foglalkozott ezzel.”

Szijjártónak egyszer lehetett már egy hasonló beszélgetése. Tarsoly Csaba Questor főnök a cégcsoport bukása előtt pár nappal hívta Szijjártót telefonon, találkozót kért, de Szijjártó nem ért rá. Tarsolyt a botrány kirobbanása után három héttel letartóztatták.

(A cím feletti képen Szijjártó Péter és Kuna Tibor focizgat Kuna egyik cégének 2014-es VB rendezvényén.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.