Szijjártó már egy ideje tudta, hogy eljárás folyik Kuna Tibor ellen

Múlt pénteken írtuk meg, hogy az ügyészség letöltendő börtönt és vagyonelkobzást kér Kuna Tiborra, aki ellen adócsalás miatt emeltek vádat. Kuna a kormány kedvenc kommunikációs vállalkozója volt, cégei az elmúlt években sok milliárd forint közpénzt kaszáltak az állami megrendeléseken. Az ügyészek szerint Kuna még 2014-ben vásárolt 245 millió forintnyi hamis számlát egy erre szakosodott bűnszervezettől, és ezzel több mint 50 millió forint kárt okozott a költségvetésnek. Az ügyben először 2016-ban hallgatták ki az adónyomozók a vállalkozót gyanúsítottként, erről március végén írtunk először.

Szijjártó Péter külügyminiszter jó viszonyban volt a vállalkozóval, 2015-ben a 444-nek adott interjúban barátjának nevezte Kunát. Ennek a baráti viszonynak mostanra viszont nyoma sem maradt, pénteken este, miközben a kormány még azt hangsúlyozta, hogy nincs jogerős ítélet Kuna ellen, Szijjártó már az RTL Híradójának úgy fogalmazott az ügyről:

„Minden felnőtt ember a saját cselekedeteiért felelős.”

Mi ezután, a héten kerestük meg Szijjártó Péter, arra voltunk kíváncsiak, hogy mikor beszélt utoljára Kunával, és felmerült-e valaha kettejük között a Kuna ellen folyamatban lévő büntetőeljárás.

A külügy válaszában először csak arról írt, hogy Kuna és Szijjártó Péter két és fél hónappal ezelőtt beszéltek utoljára egymással (tehát valamikor április közepén, a Fidesz választási győzelme után), és arra nem válaszoltak, hogy a büntetőügy szóba került-e valaha a miniszter és a vállalkozó között. Mikor megismételtük az erre vonatkozó kérdést, a külügy azt válaszolta a 444-nek, hogy

„Kuna Tibor nem a legutóbbi, hanem egy jóval korábbi beszélgetés során említette, hogy kihallgatták egy ügyben. A miniszter sem akkor, sem azóta nem foglalkozott ezzel.”

Szijjártónak egyszer lehetett már egy hasonló beszélgetése. Tarsoly Csaba Questor főnök a cégcsoport bukása előtt pár nappal hívta Szijjártót telefonon, találkozót kért, de Szijjártó nem ért rá. Tarsolyt a botrány kirobbanása után három héttel letartóztatták.

(A cím feletti képen Szijjártó Péter és Kuna Tibor focizgat Kuna egyik cégének 2014-es VB rendezvényén.)