A NAV és ügyészség szerint az, hogy két dokumentum első 25 oldalán néhol szó szerint ugyanaz a szöveg olvasható, nem utal arra, hogy egyezés lenne közöttük (frissítve)

Az itt következő cikk kivételes lehetőséget ad arra, hogy egy eset mélyebb ismerete és bármiféle előképzettség nélkül objektíven megítélhesd, milyen hozzállással nyomoz a magyar rendőrség NAV és a Polt Péter vezette ügyészség olyan ügyekben, amikhez valami okból nem fűlik a foga. Mindeközben ráadásul jól is szórakozhatsz.

A jobb mulatság kedvéért megfordítjuk a klasszikus cikkszerkezetet, és azonnal két dokumentum részleteinek bemutatásával kezdünk, majd utána tömören elmesélem a poént, ami így nagyobbat fog csattanni. 

A két dokumentum két, egymástól közúton 33 kilométere eső Baranya megyei város,  egyben járási székhely, Mágocs és Komló úgynevezett "esélyteremtő programterve". A két tervet két különböző cég írta, ez később még fontos lesz.

Mágocsé egy mottóval kezdődik, nem mástól, mint John Stuart Milltől:

A nagy brit liberális filozófus-közgazdász a kortárs Baranya legnépszerűbb gondolkodója lehet, mert mit tesz isten, Komló esélyteremtő terve is az ő magvas gondolatával indul. Mármint ugyanazzal a gondolattal:

A mágocsi terv nyitásnak leszögezi:

Szép gondolat!

"A számból vetted ki a szót", mondhatná erre Komló, ha egy városnak, és főleg egy város programtervének lenne szája:

Megegyezik ez a két szöveg? Természetesen nem, hiszen Komlóéban a második sorban az "és" helyett a "valamint" szó szerepel, ráadásul két részre bontottak egy hosszabb mondatot.

Az olvasó azonban türelmetlen: hogyan folytatódik ez a szép, sőt magasztos gondolatsor? Mágocson így:

Bezzeg Komlón teljesen másképp, amit már az eltérő tördelés is mutat. Oké, ha felolvasnánk, a két bekezdés annyira nem térne el egymástól, de ki a fene akarna felolvasni egy ilyen tanulmányt bárki előtt is?

Ezen a ponton joggal már birizgálja az olvasó csőrét a logikus kérdés: oké, oké, de mi a célja egyáltalán egy ilyen programtervnek, bármit is jelentsen a kifejezés. Mágocson ez:

Komlón ezzel szemben ez: 

Kinek a pap, kinek a Balog lelkész, tartja a mondás. Furcsa is lenne, ha Baranya egyik sarkában pont ugyanúgy látnák a világot, mint egy járásnyival arrébb.

Ugorgyunk, mondaná itt az EU-pénzek Pósalaky bácsija. Tippjáték jön. Szerinted mi a mágocsiak kedvenc tengerészeti műszere? Nem könnyű! A megoldás az "egyfajta iránytű":

Na és a komlóiaké? Természetesen az övék is egyfajta iránytű, ami azonnal érthetővé válik, ha belegondolsz, hogy földtörténeti léptékkel mérve nem is olyan régen mindkét település területét ugyanaz a langyos Pannon beltenger borította:

Ugorgyunk megint egyet! Közbevethetnéd ugyan, hogy "na persze, megint ugyanolyan szövegrészre fogunk pattanni nyilván." Na de ez előítélet lenne! A szavakkal azonban nagyon könnyen dobálózunk manapság. Mert álljunk csak meg egy pillanatra: mi is az az előítélet? Nem kell kételyek között himbálódznunk, mert a mágocsi szöveg szabatosan megmondja:

Bezzeg Komlón egészen másképp látják az előítéleteket:

De nem merüljünk el a céltalan definiálgatásban, hanem szökkenjünk akkorát, mint a környék évmilliókkal ezelőtt kihalt őslakója, a Pannon Kenguru, és nézzük meg a következő nagyobb szövegblokkot, ami már nem ilyen általánosságokkal foglakozik, hanem a konkrét járás konkrét megoldandó problémáival! 

Először is a gazdasági helyzettel. A gazdasági környezet, mint jól tudjuk, járásról járásra teljesen különböző lehet, akár ugyanazon a megyén belül is. Mágocs vonzáskörzetében például ilyen:

Bezzeg Komló! Mintha nem is egy másik járásban, hanem egy másik bolygón járnánk!:

Mint látható - és ahogy politikusaink is gyakran mondhatják - ebben az országban nincsenek mindenkinek egyformán hasznos, könnyen kopírozható megoldások, itt minden probléma és minden válasz egyedi.

Hogy miért mutattam be ezt a két, egymással nyilvánvalóan semmilyen szinten meg nem egyező tanulmányt? 

Hogy az olvasók újságíró szájbarágás nélkül, maguktól vonhassák le azt a következtetést, hogy egyezőség, sőt akárcsak hasonlóság köztük nyilvánvalóan fel sem merülhet. Na de miért fontos, hogy az olvasók megértsék ezt?

Ezen a ponton kell elárulnom a hátteret:

  • Hadházy Ákos egykori LMP-s képviselő és EU-pénz-lopás-ügyi tényfeltáró két évvel ezelőtt feljelentést tett költségvetési csalás gyanúja miatt.
  • A feljelentést a hazai járásoknak meghirdetett Államreform program (ÁROP) keretből finanszírozott esélyteremtő pályázatok ügyében tette.
  • A feljelentés egyik legerősebb állítása az volt, hogy a tendereken azonos érdekkörhöz tartozó cégek indultak nagy számban, egymás kamu ellenfeleiként, majd sok helyen teljesen vagy nagyrészt azonos tartalmú, a való életben teljesen használhatalan dokumentumokat gyártottak copypaste módszerrel.

A téma aktualitását pedig az adta, hogy Hadházy most megkapta a határozatokat arról, hogy a nyomozást megszüntették. Hogy milyen indoklással? 

Hát azzal, hogy nem találtak egyezést az emlegetett dokumentumok között, nincs miről beszélni. 

Dékány Éva, a IX. kerületi ügyészségről egyrészt leszögezte, hogy jól megvizsgálták a hasonlóság kérdését:

és azt találták, hogy nincsen hasonlóság, erre vonatkozó adat nem merült fel:

Vagyis Dékány ügyész írásba adta azt, amit minden épeszű ember azonnal lát, ha egymással párhuzamosan végigolvassa a két írásos tervet. 

Hogy mit reagált erre Hadházy?

ENNÉL POFÁTLANABB BIZONYÍTÉKÁT NEM ADHATNÁ A MAGYAR "BŰNÜLDÖZÉS", HOGY MINDENT MEGENGEDNEK. Ezért van szükség egymillió aláírásra az EU ügyészségért.

Ez a rosszindulat és a kákán is csomót keresés tipikus esete. Tény, hogy a két kipécézett tervben valóban vannak a szó hagyományos értelmében vett teljesen eltérő részek is. 

Aki pedig szeretné, az nyissa meg ezen a linken az egyik tervezetet, ezen pedig a másikat és hasonlítsa össze őket maga, hogy végképp megerősödjön a hite a magyar rendőrség NAV és ügyészség elfogulatlan, becsületes, a szájaló politikusokat megszégyenítő munkájában.

Update: A cikk első verziójában sajnos elkövettem egy jókora, számomra is megmagyarázhatatlan hibát. Az ügyben nyomozó hatóságok között ugyanis következetesen a magyar rendőrséget, illetve az ügyészséget emlegettem, miközben a nyomozást a valóságban nem a rendőrség, hanem a NAV Közép-Magyarországi Bűnügyi Igazgatósága folytatta, és az ügyészség felügyelte. Annak ellenére írtam a rendőrségről, hogy a kezemben lévő dokumentumokon mindenütt a NAV neve szerepelt. A hibát a cikkben javítottam. Ezúton is szeretnék elnézést kérni a rendőségtől, hiszen semmi közük nem volt ehhez az egyébként egészen megdöbbentő nyomozáshoz.


Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.