Kivonja a forgalomból a műanyag szívószálakat a Starbucks

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Hétfőn a világ egyik legnagyobb franchise-hálózata bejelentette, hogy 2020-tól megszünteti a műanyag szívószálak forgalmazását a kávézóiban. 

A Starbucks közleménye szerint a poharak és csészék átalakításával évi 1 milliárd szívószál válik feleslegessé, a cég pedig ezután lebomló anyagból készülő szívószálak fejlesztésével kísérletezik majd. 

Fotó: Judithb / Flickr CC BY NC-ND 2.0

A vállalat szóvivője a Buzzfeednek arról beszélt, hogy az ízesített, jeges kávék és üdítők - amiket a vevők inkább isznak szívószálból, mint a kávét - ma már a cég italforgalmának felét adják. 

A hír kapcsolódik a másik nagy amerikai franchise, a McDonald's júniusi bejelentéséhez: a gyorsétterem-lánc 2019-re minden írországi és angliai étterméből kivonja a szívószálakat, és helyettük papíranyagú termékekre állnak át. 

A tengerek és óceánok élővilágát súlyosan fenyegeti az őrületes műanyag-szennyezés. Nagy-Britannia és az Európai Unió is szigorú műanyag-korlátozó jogszabályok előkészítésén dolgozik, az Egyesült Államokban több városban már betiltották a műanyag szívószálak gyártását és forgalmazását, az egyik legszennyezettebb ország, India pedig 2022-re tervezi betiltani az egyszer használatos műanyag gyártását. 

Magyarországon is van már jó példa: a Lidl 2019-re minden egyszer használatos műanyag cuccot kivezet a kínálatából. (Buzzfeed)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.