Módosította a választási szabályokat a Fidesz-KDNP

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Több ponton is módosította a parlament a választási szabályokat a 2018. áprilisi választás tapasztalatai alapján.

 • Szigorúbb szabályozás lép életbe a kampánytámogatás visszafizetésére, ezentúl a jelöltek is felelősek a listán 1 százalékot el nem érő pártok támogatásának visszafizetéséért, így a kamupártoknak nehezebb lesz jelölteket találniuk.
 • Ezentúl nem kaphat támogatást olyan párt, ami korábban nem teljesítette a visszafizetési kötelezettségét, vagy olyan tisztviselője van, aki korábban nem teljesített.
 • Tilos a vadplakátolás, ezentúl csak a hirdetőcégek felületein vagy az önkormányzati plakáthelyeken lehet hirdetni. Ez nehéz helyzetbe hozhatja a többnyire eddig is vadplakátoló ellenzékieket.
 • Ezentúl nem lehet a tulajdonos beleegyezése nélkül aláírást gyűjteni közforgalom előtt nyitva álló magánterületen, például áruházi parkolókban.
 • A törvény rendezi a Fidesz és a Kúria vitáját is, előírják, hogy ezentúl bármilyen borítékban visszaküldhetik a határon túli szavazók a levélszavazataikat, tehát olyanokban is, amiken nincsen az előzetes felbontást gátló biztonsági csík.
 • Ezentúl a választás napján csak délig lehet mozgó urnát kérni az eddigi 15 órás határidő helyett.
 • Ezentúl nem lesz érvénytelen az ajánlás, ha valaki lefelejti például a Dr. előtagot a neve elől.
 • Úgy módosulnak a szavazatszámlálók eskütételi szabályai, hogy ha kell, többen is munkába állhassanak.
 • Lehetnek nagyobb létszámú szavazatszámláló bizottságok, ha ez a sok szavazó miatt indokolt.
 • Nem lesz kötelező egy légtérben tartózkodni az összes szavazatszámlálónak. Vagyis ha túl sokan állnak sorba, ki lehet nyitni egy másik termet is a szavazáshoz.
 • Az átjelentkezési kérelmeknek legkésőbb a szavazás előtti negyedik napon meg kell érkezniük, hogy jobban lássa az NVI, hol lesz tumultus.
 • Ezentúl fegyelmit kaphat a jegyző, ha elnyúlik a szavazás.

A módosításokat a Fidesz, a KDNP és a német nemzetiségi képviselő támogatta, így lett meg a kétharmad, a Jobbik nem szavazott, az MSZP, a DK, az LMP és a Párbeszéd nemmel voksolt Gulyás Gergely, Bajkai István, Zsigmond Barna Pál, Kocsis Máté és Németh Szilárd indítványára. (Index)

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.