Vádat emeltek 50 ember ellen, akik 2011 és 2016 között több mint 4 milliárd forint áfát csaltak el

Vádat emeltek 50 ember ellen, mert egy számlázási láncon keresztül több mint 4 milliárd forint adót csaltak el – közölte a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség az MTI-vel. Nánási László megyei főügyész a közleményben azt írta, hogy a bűnszervezet tagjai 2011 és 2016 között Bács-Kiskun, Pest és Hajdú-Bihar megyében fiktív számlákkal láttak el belföldi cégeket.

A számlázási láncolat egyik végén álló belföldi vállalkozások, az ún. brókercégek voltak a haszonhúzók, amik – mint végső vásárlók – az általuk befogadott fiktív számlák alapján az áfát levonták vagy visszaigényelték, majd áfamentes közösségi értékesítés útján eladták a megszerzett árut a bűnszervezethez tartozó EU-s cégeknek.

A szervezet legalján lévő belföldi vállalkozások, a „hiányzó kereskedők” nem végeztek valódi üzleti tevékenységet, adót nem fizettek, majd jelentős összegű áfatartozások hátrahagyásával eltűntek. A láncolat két vége között elhelyezkedő „buffervállalkozások” szerezték be a „hiányzó kereskedőktől” az árukat, amiket aztán továbbértékesítettek a brókercégeknek.

A bűnszervezet lényegében fiktívszámla-szolgáltatást nyújtott egyes cégeknek. A bűncselekményekben két, egymást támogató bűnszervezet is közreműködött, amik tevékenysége bizonyos pontokon összekapcsolódott. A vádlottak 65 magyar és 30 EU-s céget használtak fel a fiktív számlák kiállítására. A módszerükkel több mint 4,2 milliárd forint kárt okoztak a költségvetésnek.

A vádlottakat a főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással, valamint hamis magánokirat felhasználásával vádolja a Kecskeméti Törvényszék előtt. A költségvetési csalást a vád szerint 27-en bűnszervezetben követték el. (MTI)