Trumpnak két nap után leesett, hogy Putyin átverte

Egyre kellemetlenebb magyarázkodásba bonyolódik az amerikai elnök a Putyinnal tartott sajtótájékoztatója óta. A hét elején még a saját pártjában is kiakadtak Donald Trumpra, miután Helsinkiben elismerte, hogy jobban hisz Putyinnak, mint a saját hírszerzésének, ha a 2016-os elnökválasztás alatt történt beavatkozásról van szó.

Fotó: NICHOLAS KAMM/AFP

Miután az Egyesült Államokban többen már hazaárulással vádolták Trumpot, először azzal védekezett, hogy csak nyelvbotlás volt, szerdán a CBS-nek pedig már azt magyarázta, hogy Putyint tartja felelősnek a beavatkozásokért. „Putyin a felelős, hiszen ő irányítja az országot, ahogy én is felelős vagyok azokért a dolgokért, amik ebben az országban történnek” - bizonygatta a teljes ellentétét a két nappal korábbi nyilatkozatának. 

Amikor arról kérdezték, hogy elfogadja-e azokat a jelentéseket, miszerint Oroszország beavatkozott a 2016-os elnökválasztásba, Trump azt mondta persze, és szerinte ezt már számtalanszor elmondta máshol is. 

Arról, hogy mit mondott Putyinnak, amikor négyszemközt beszéltek, Trump azt állította, tisztázta vele, hogy nem tudják elfogadni a beavatkozást. Az interjúban az amerikai elnök már odáig is eljutott, hogy talán Putyin volt az, aki nem mondott igazat neki: „Most nem akarok belemenni abba, hogy Putyin hazudott, vagy sem. Csak azt tudom mondani, hogy megbízom a hírszerző ügynökségeinkben.” (Guardian)