Kamuhányásokkal húznak ki tízezreket az utasokból a csaló Uber-sofőrök

Régen, ha egy taxis át akarta verni az utasát, akkor vagy nem kapcsolt órát, és az út végén mondott egy pofátlanul magas összeget, vagy alapból emelt díjjal kattogott a taxióra. Ez azonban már a 21. Század, egyes Uber-sofőrök Amerikában pedig új módszert találtak ki a utasok lehúzására:

a kamuhányást.

A technika lényege, hogy a csaló sofőr hamisan azt a látszot kelti, hogy az utas összehányta az autóját. Ehhez annyit kell tennie, hogy jelez az Uber-rendszerén keresztül a központnak, hogy az utas összepiszkította az autóját, beküld egy kamufotót a hányásról, a cég pedig a rendszeren keresztül kiszabja az utasnak a bírságot, amelyet levonnak tőle.

Egy az utastérben kiömlött ital 20 dollárba kerül, egy szolidabb hányás 40 és 80 dollár között van, de ha az utas “jelentős kárt” okoz, akkor a büntetés akár a 150 dollárt is elérheti. Ez átszámítva 42 ezer forint.

Hasonló esetekről számol be a riportjában a Miami Herald, volt olyan utas, akitől 300 dollárt szedtek ki így. Sőt, egy hasonló kamubírságnak akár olyan következménye is lehet, hogy az utast kizárják az Uber-rendszeréből, ilyenre is volt példa.

A Business Insidernek az Uber szóvivője azt mondta, hogy a cég szabályzata nem engedélyezi az ilyesfajta csalást, folyamatosan fejlesztik a hasonló károk bejelentésére szolgáló rendszerüket, és minden esetben megteszik a szükséges lépéseket, amikor hasonló csalás a tudomásukra jut. Pontos számot ugyan nem tudtak mondani, de az Uber hangsúlyozta, hogy a bírságok többsége legitim, és ha egy sofőrt csaláson kapnak, kirúgják. Arra bátorítják az utasokat, hogy ha csalást tapasztalnak, jelezzék azonnal. (Business Insider)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.