Nem szabad bedőlni a hisztériakeltésnek: a macskák és a kutyák remekül kijönnek egymással egy fedél alatt is

nem túl meghökkentő tudomány
2018 július 24., 21:25
comments 109

A maga területén ritkaságszámba menő online felmérést készítettek az University of Lincoln kutatói: brit, amerikai, ausztrál, kanadai és egyéb európai állattartókat faggattak ki részletesen arról, hogy hogyan jönnek ki egymással kutyáik és macskáik.

Az alapfeltételezést mindenki ismeri, aki még nem élt együtt egyszerre kutyával és macskával: eszerint a két állat folyamatosan pusztítja egymást. Jó összefoglalóját adja ennek e tudományos igényességű animáció:

link Forrás

A valóság ehhez képest persze mást mutatott: a 748 tulajdonos válaszaiból összeállított kutatásból az derült ki, hogy a kutyák és macskák az esetek 80 százalékában remekül elvannak egymással, és csak a válaszadók 3 százaléka jelezte azt, hogy az állatai ki sem állhatják egymást. 

Ugyanakkor a harmonikus viszony bizonyos értelemben csak a felszín, az azért kiderült a válaszokból, hogy apró összekapások még a békés kapcsolatban is előfordulnak, és ezeket háromszor valószínűbb, hogy a macskák kezdeményezik. Ahogy az is tízszer valószínűbb, hogy ha egy ilyen összekapás sérüléssel végződik, akkor a kutya sérül meg benne. 

A kutyák oldalán viszont jóval nagyobb diplomáciai-barátkozási érdeklődést mértek, a jelentett kutyák több mint ötöde szokta időnként egy játékát megmutatni egy macskának, míg fordítva ez csak a jelentett macskák 6 százalékával fordult elő. 

A kutatók azért indították ezt a felmérést, hogy feltérképezzék, mi tesz egy boldog kutya-macska kapcsolatot. Ahogy a kutatás egyik szerzője, Sophie Hall fogalmazott, a két állatot rendszeresen egymás ősellenségeként szokták ábrázolni, de a valóságban sokszor nem ez a helyzet. 

Mint most kiderült, ha egymásra fújás vagy ugatás elő is szokott fordulni (a macskák részéről persze jóval nagyobb arányban), összesen a válaszokban előkerülő macskáknak csak 10 százaléka sebesítette meg a háztartásban élő kutyát, míg fordítva ez az arány 1 százalék lett. 

Hall szerint a háziasítás felelős mindezért: mivel a kutyákat már jó régen domesztikálja az ember, könnyedén hozhatóak össze macskákkal, és remekül tudják visszafogni a saját viselkedésüket is. 

A kutatók amúgy végül arra jutottak, hogy a harmonikus kutya-macska-együttélés kulcsa leginkább abban rejlik, hogy a macska mennyi idősen került a kutya mellé. A legideálisabb konstrukció, ha még egy éves kora előtt a kutyával egy otthonba került, ilyenkor volt később a legkevesebb feszkó. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.