Hiába titkolta másfél éven keresztül az állam, végül el kellett árulniuk, hányan fagynak halálra az országban

társadalom
2018 július 29., 15:24
comments 478

Tűz a nap, 34 fok van, egy nő pedig majdnem felforrt a saját autójában, akkora a hőség az országban.

A rendőrség ezt az időpontot találta a legmegfelelőbbnek arra, hogy közel egy évnyi kérdezősködés, és fél év pereskedés után elárulja, hányan fagytak halálra az országban.

Na nem idén, hanem a 2016-2017-es télen.

Évente jellemzően több száz ember fagy halálra Magyarország területén, vagy az utcán, vagy azért, mert egyszerűen képtelen eléggé felfűteni a lakásukat. Civil szervezetek és ellenzéki politikusok hiába kérdezik már jó ideje a kormányt és a hivatalos szerveket, senki sem árulja el, hogy pontosan hány ember hal meg a hideg miatt, a nagyságrendet ezért csak nem hivatalos forrásokból lehet tudni.

Jellemző, hogy az MSZP-s Korózs Lajos még januárban írásbeli kérdést is benyújtott Balog Zoltán miniszternek és azt akarta megtudni, „mennyien haltak meg kihűlés miatt ezen a télen?”

A kérdésre Balog helyett Rétvári Bence államtitkár válaszolt.

Az államtitkár 13 bekezdésen keresztül magyarázta, hogy a kormány mennyire szuper ellátást nyújt a magyar szegényeknek, két bekezdésen keresztül taglalta, mennyire hiteltelen ebben a témában Korózs Lajos, és eközben egyetlen szót sem vesztegetett a kérdés megválaszolására. Így a háromoldalas válaszból csak az nem derült ki, hogy hányan fagytak halálra az országban.

Rétvári ezt nem először játszotta el, lassan két éve nem lehet kiszedni belőle, hányan fagytak halálra az országban, sőt, már azóta Korózs újra megkérdezte tőle ugyanezt, de arra sem adott érdemi választ.

A Város Mindenkié csoport az Utcajogász Egyesület segítségével azonban most kiperelte a rendőrségtől a pontos számot.

Még tavaly év végén indították a pert a rendőrség ellen, azután , hogy a rendőrség fél éven keresztül azzal ütötte el a kérdéseiket, hogy nincsenek adatok a birtokukban a halálra fagyott emberek számáról.

„A kihűléses halálesetek száma azért fontos, mert ez egy civilizációs halál. Ma, 2018-ban Magyarországon, illetve Európában embereknek már nem kellene meghalnia azért, mert túl nagy hideg van” - mondta a 444-nek Udvarhelyi Tessza, a Város Mindenki csoport aktivistája még februárban.

A bíróság végül árpilisban kötelezte az ORFK-t arra, hogy adják ki az elmúlt évek fagyhalál-statisztikáit. Ezt a héten kapta meg a Város Mindenkié csoport.

A rendőrségi adatbázis két kategóriát különböztet meg, a „gyaníthatóan kihűlés miatt elhunytakat” és a „hatósági eljárás által megállapítottan kihűlés miatt elhunytakat”. A különbség a kettő között, hogy az egyik esetben még nem zárult le a haláleset vizsgálata, a másikban már igen. Ezek alapján

  • közterületen, azaz utcán a 2016-2017-es télen gyaníthatóan 20 ember fagyott meg, megállapítottan pedig 35.
  • magánterületen, azaz nagyrészt a saját lakásában ugyanebben az időszakban gyaníthatóan 46 ember fagyott meg, megállapítottan pedig 79.

Ez azt jelenti, hogy 2016 október 15-től 2017 március 1-ig (a fűtési szezonban) összesen 180 ember fagyott meg Magyarországon.

(Update: a cikkben korábban tévesen 259 haláleset szerepelt, a Város Mindenkié csoport hétfőn közölte, hogy a helyes szám 180 haláleset, a magánterületen kihűlés miatt elhunytak száma ugyanis 204 helyett 125 fő.)

Ez jóval magasabb szám annál, mint amit a korábbi években a rendőrségre hivatkozva a kormány közölt. Rétvári 2016 augusztusában még azt írta, 2015 és 2016 telén 30 hajléktalan ember fagyott halálra a rendőrség adatai alapján. Egy évvel korábban, tehát a 2014-2015-ös télen a Belügyminisztérium szerint 71 ember halt meg kihűlés miatt. Ezt onnan tudni, hogy a Belügyminisztérium akkor még hajlandó volt megválaszolni az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó erre vonatkozó kérdését.

A rendőrségen kívül még két szervezet gyűjt még adatokat a fagyhalál áldozatairól. A KSH éves szinten teszi közzé a túlságosan nagy hideg miatt elhunytak számát (azaz ez nem a télre, hanem az egész évre vonatkozik), a legutolsó adatuk azonban csak 2016-os. E szerint abban az évben 238-an haltak meg a hideg miatt. 2017-es adatokat még nem tettek közzé.

A Magyar Szociális Fórum nevű érdekvédő szervezet szintén beszámol a telente halálra fagyott emberek számáról, azt azonban nem tudni, hogy ők honnan szerzik az adataikat, valószínűleg nem hivatalos adatkéréssel, így azt sem tudni, hogy az ő adataik mennyire pontosak. Szerintük a 2016-2017-es télen 203-an fagytak meg, az idei télen pedig 192-en.

Az Utcajogász Egyesület a honlapján azt írta, nem zárja ki, hogy a rendőrség újabb igénylés esetén is csak per árán lesz hajlandó kiadni a fagyhalál-statisztikáit. Az idei tél kihűléses halálainak hivatalos  száma még nem ismert.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.