Ferenc pápa elfogadta a pedofíliát eltussoló ausztrál bíboros lemondását

külföld
2018 július 30., 13:21
comments 71

A Vatikán szűkszavú közleményben jelentette be Philip Edward Wilson érsek távozását a helyi egyház éléről. Adelaide érsekségét valójában június óta már más vezeti, miután a 67 éves Philip Edward Wilsont májusban az ausztráliai Newcastle bírósága tizenkét év börtönre ítélte. A bíróság augusztus 14-én dönt arról, hogy a jelenleg még szabadlábon levő és súlyos beteg érseknek börtönben vagy házi őrizetben kell letöltenie büntetését. 

Philip Wilson
photo_camera Philip Wilson Fotó: AP

A lemondott ausztrál érsek az ítélet szerint a hetvenes évektől tudott egy paptársa által elkövetett szexuális visszaélésekről, amelyeknek többek között ministráló gyerekek voltak az áldozatai. A 2006-ban elhunyt pedofil pap, akit egy 13 éves fiú megerőszakolásáért el is ítéltek, évtizedeken át Wilson egyházmegyéjében szolgált: a májusban lezárult perben két egykori áldozat, akiket a pap még a hetvenes években erőszakolt meg, elmondta, hogy Wilson érseket személyesen értesítették a pap magatartásáról, de Wilson a bíróságon azt állította, nem emlékszik a történtekre. 

A lemondott érsek mindvégig ártatlanságát hangoztatta. A május 22-i bírósági ítélet után felfüggesztette saját magát az érseki tisztségből, de nem mondott le. Lemondását azután nyújtotta be Ferenc pápának, hogy Malcolm Turnbull ausztráliai miniszterelnök, továbbá az ausztrál püspökök és papok szervezete is a távozását szorgalmazta. 1927 óta most először fosztottak meg bíborost címétől.

Az ausztráliai egyház tagjai által elkövetett szexuális visszaélések kivizsgálását 2012 óta végző bizottság tavaly decemberben ismertette munkájának eredményét: 17 kötetben 15 ezer tanúvallomást gyűjtött össze, és mintegy 8 ezer áldozatot hallgatott meg zárt ajtók mögött. A vizsgált esetek között van olyan, amelyet még az ötvenes években követtek el, de a kilencvenes években elkövetett erőszak is. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.