Túl drága az orosz hadseregnek a legújabb orosz szupertank

külföld
2018 július 31., 11:55
comments 254

Azután, hogy az orosz hadvezetés "túl jónak" találta, ezért leállította a a Szu-57-es sorozatgyártását, újabb csapás érte az orosz hadiipart. Jurij Boriszov, a hadiiparért is felelős miniszterelnök-helyettes túl drágának találta a T-14 Amratát, az orosz hadiipar szupertankját, amit még Vlagyimir Putyin is dicsért.

T-14-esek sorakoznak a Vörös téren a 2016-os győzelemnapi felvonuláson. Egy évvel korábban, a tank premierjén egyből le is rohadt az Armata.
photo_camera T-14-esek sorakoznak a Vörös téren a 2016-os győzelemnapi felvonuláson. Egy évvel korábban, a tank premierjén egyből le is rohadt az Armata. Fotó: VASILY MAXIMOV

Mondjuk Boriszov szerint nincs is szükség rá, hogy Amratákkal "árasszák el" a hadsereget, mert szerinte az 1960-as években kifejlesztett, 1973-ban rendszeresített T-72-esek "sokkal hatékonyabbak az amerikai és európai riválisaiknál". Biztos igaza van, bár a II. világháború óta lezajlott legnagyobb páncélosütközetben nem ez a kép alakult ki a T-72-esekről, amikből a magyar hadsereg a sajátjait még ingyen se tudta rásózni az iraki vagy az afgán hadseregre.

Az első öbölháború egyik döntő csatája volt az Ütközet a 73-as Eastingnél (az Easting a helymeghatározásnál használt jelölés). Ebben az amerikai hadsereg 2. páncélosezredének két zászlóalja (!) két teljes iraki páncélosdandárt (!!), vagyis hat páncélosezredet semmisített meg pár óra leforgása alatt. A legalább kilencszeres túlerőben levő irakiak 160 T-72-est és 180 PSZH-t vesztettek az összecsapásban, amiben az amerikaiak mindössze egy Bradley lövészpáncélost. Csak érdekességként jegyzem meg, hogy az egyik amerikai szakasz parancsnoka egy bizonyos H. R. McMaster százados volt, aki 26 évvel később Donald Trump nemzetbiztonsági főtanácsadójaként is ténykedett.

Visszatérve az Armatára, ami 2015-ös bemutatkozásán, a május 9-i győzelemnapi felvonuláson egyből lerohadt: az orosz védelmi minisztérium jelentősen csökkentette megrendelését. 2015-ben még úgy tervezték, hogy 2020-ra 2300 T-14-es szolgál majd az orosz hadseregben, de végül mostanáig csak százat rendeltek meg. És bár Putyin májusban megismételte, hogy az orosz haderőt a legmodernebb fegyverekkel, köztük Armatákkal kell felszerelni, a költségvetési megszorítások miatt a hadsereg költségvetése a 2017-es 3050 milliárd rubelról 2770 milliárd rubelre, vagyis 44,4 milliárd dollárra csökkent. Összehasonlításképp: a teljes amerikai haderő összköltségvetése 2017-ben 582 milliárd dollár volt, Donald Trump ezt 2018-ban 639 milliárd dollárra kívánja emelni. (Via Bloomberg)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.