Az amerikai kormány eseti alapon engedélyezte az azbeszttartalmú termékek gyártását

Az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal (EPA) június 1-én lazított a szabályozáson, és eseti alapon engedélyezte az olyan új termékek gyártását, amik azbesztet tartalmaznak.

Májusban az EPA kiadott egy jelentést, amiben részletesen ismerteti, mi a menete a legfontosabb káros anyagok kockázati elemzésének, és eszerint az ügynökség többé nem veszi figyelembe a levegőben, talajban vagy vízben lévő anyagok hatását vagy jelenlétét a kockázatértékelések során. Az új szabály értelmében bizonyos cégeknél nem fogják előzetesen vizsgálni, hanem automatikusan engedni fogják az azbeszttartalmú termékek gyártását.

Az azbesztet széles körben használták épületek szigetelésére, amíg az 1970-es évekre a legtöbb országban be nem tiltották a mérgező hatása miatt. Az azbeszt-betegséggel kapcsolatos tudatosságnövelő szervezet, az ADAO szerint az Egyesült Államok az egyetlen olyan ország a világon, ahol jelentősen korlátozzák az azbeszt használatát anélkül, hogy teljesen betiltották volna. A szervezet szerint évi 40 ezren halnak meg az azbeszttel való érintkezéssel összefüggésben, a tüdőráktól a mesotheliomáig.

A klór-alkáli-ipar az egyetlen olyan ipar az Egyesült Államokban, ahol még mindig használnak azbesztet, kb. 480 tonnát importálnak évente Oroszországból és Brazíliából. Érdekesség, hogy a világ legnagyobb azbesztexportőre, az orosz Uralasbest az amerikai elnök képével lepecsételt csomagolású azbeszttömbök fotójával kedveskedett Donald Trumpnak, amiért a hivatal enyhített az azbesztellenes korlátozáson:

Trump évtizedek óta megjegyzéseket tett, amikben kétségbe vonta az azbeszt káros hatásait, 1997-es könyvében a „maffiának” tulajdonította az azbesztellenes erőfeszítéseket, 2012-ben arról posztolt, hogy a World Trade Center talán nem égett volna le a terrortámadás után, ha a tűzálló anyagot nem távolították volna el a tornyokból (kb. 400 tonna azbesztrost mehetett az épületekbe, mielőtt leálltak volna a tervvel).

Ez a sokadik környezetvédelem-ellenes lépése a Trump-kormánynak, pár napja a méhpusztulásért felelős gyomirtók és GMO-növények használatát is engedélyezték az amerikai vadasparkokban. (Architects Newspaper)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.