Az amerikai kormány eseti alapon engedélyezte az azbeszttartalmú termékek gyártását

külföld
2018 augusztus 07., 18:40
comments 145

Az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal (EPA) június 1-én lazított a szabályozáson, és eseti alapon engedélyezte az olyan új termékek gyártását, amik azbesztet tartalmaznak.

Májusban az EPA kiadott egy jelentést, amiben részletesen ismerteti, mi a menete a legfontosabb káros anyagok kockázati elemzésének, és eszerint az ügynökség többé nem veszi figyelembe a levegőben, talajban vagy vízben lévő anyagok hatását vagy jelenlétét a kockázatértékelések során. Az új szabály értelmében bizonyos cégeknél nem fogják előzetesen vizsgálni, hanem automatikusan engedni fogják az azbeszttartalmú termékek gyártását.

Az azbesztet széles körben használták épületek szigetelésére, amíg az 1970-es évekre a legtöbb országban be nem tiltották a mérgező hatása miatt. Az azbeszt-betegséggel kapcsolatos tudatosságnövelő szervezet, az ADAO szerint az Egyesült Államok az egyetlen olyan ország a világon, ahol jelentősen korlátozzák az azbeszt használatát anélkül, hogy teljesen betiltották volna. A szervezet szerint évi 40 ezren halnak meg az azbeszttel való érintkezéssel összefüggésben, a tüdőráktól a mesotheliomáig.

A klór-alkáli-ipar az egyetlen olyan ipar az Egyesült Államokban, ahol még mindig használnak azbesztet, kb. 480 tonnát importálnak évente Oroszországból és Brazíliából. Érdekesség, hogy a világ legnagyobb azbesztexportőre, az orosz Uralasbest az amerikai elnök képével lepecsételt csomagolású azbeszttömbök fotójával kedveskedett Donald Trumpnak, amiért a hivatal enyhített az azbesztellenes korlátozáson:

link Forrás

Trump évtizedek óta megjegyzéseket tett, amikben kétségbe vonta az azbeszt káros hatásait, 1997-es könyvében a „maffiának” tulajdonította az azbesztellenes erőfeszítéseket, 2012-ben arról posztolt, hogy a World Trade Center talán nem égett volna le a terrortámadás után, ha a tűzálló anyagot nem távolították volna el a tornyokból (kb. 400 tonna azbesztrost mehetett az épületekbe, mielőtt leálltak volna a tervvel).

Ez a sokadik környezetvédelem-ellenes lépése a Trump-kormánynak, pár napja a méhpusztulásért felelős gyomirtók és GMO-növények használatát is engedélyezték az amerikai vadasparkokban. (Architects Newspaper)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.