Az USA minden eddiginél durvább szankciókkal fenyegeti Oroszországot

külföld
2018 augusztus 08., 20:16
comments 110

Új szankciókat léptet életbe a Trump-adminisztráció Oroszországgal szemben, újabb válaszlépésként arra, hogy Moszkva idegméreggel kísérelte meggyilkolni Szergej Szkripal exkémet Nagy-Britanniában.

A nemzetközi szerződések kötelezik is az Egyesült Államok elnökét, hogy szankcionálja, ha egy ország kémiai vagy biológiai fegyverek használatával megsérti a nemzetközi jogot. Márpedig Nagy-Britannia és szövetségesei szerint ez történt, némi habozás után még Magyarország is kiutasított egy orosz diplomatát a novicsokos támadás miatt. Az orosz kormány szerint viszont ez csak egy mese, amelyben komoly felnőttek nem hihetnek.

A brit hadsereg vegyvédelmi alakulatai a Szergej Szkripal elleni merénylet után nyomokat gyűjtenek.
photo_camera A brit hadsereg vegyvédelmi alakulatai a Szergej Szkripal elleni merénylet után nyomokat gyűjtenek. Fotó: ADRIAN DENNIS/AFP

Az új szankciók első körben bizonyos termékek, köztünk elektronikai felszerelések importját tiltják meg. Ezeknek a Washington Post szerint korlátozott hatásuk lesz, mert a korábbi szankciók is vonatkoztak ilyesmikre. 

Ha viszont Oroszország nem hagy fel a kémiai és biológiai fegyverek használatával, illetve nem engedi be az ENSZ megfigyelőit az országba, akkor jön a második kör. Amely viszont már gyakorlatilag megszüntetné a kereskedelmet a két ország között, és a legnagyobb orosz légitársaság, az Aeroflot járatait is kitiltaná az USA-ból. (WaPo)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.