Az USA minden eddiginél durvább szankciókkal fenyegeti Oroszországot

2018 augusztus 8., szerda 20:16
113

Új szankciókat léptet életbe a Trump-adminisztráció Oroszországgal szemben, újabb válaszlépésként arra, hogy Moszkva idegméreggel kísérelte meggyilkolni Szergej Szkripal exkémet Nagy-Britanniában.

A nemzetközi szerződések kötelezik is az Egyesült Államok elnökét, hogy szankcionálja, ha egy ország kémiai vagy biológiai fegyverek használatával megsérti a nemzetközi jogot. Márpedig Nagy-Britannia és szövetségesei szerint ez történt, némi habozás után még Magyarország is kiutasított egy orosz diplomatát a novicsokos támadás miatt. Az orosz kormány szerint viszont ez csak egy mese, amelyben komoly felnőttek nem hihetnek.

A brit hadsereg vegyvédelmi alakulatai a Szergej Szkripal elleni merénylet után nyomokat gyűjtenek. Fotó: ADRIAN DENNIS/AFP

Az új szankciók első körben bizonyos termékek, köztünk elektronikai felszerelések importját tiltják meg. Ezeknek a Washington Post szerint korlátozott hatásuk lesz, mert a korábbi szankciók is vonatkoztak ilyesmikre. 

Ha viszont Oroszország nem hagy fel a kémiai és biológiai fegyverek használatával, illetve nem engedi be az ENSZ megfigyelőit az országba, akkor jön a második kör. Amely viszont már gyakorlatilag megszüntetné a kereskedelmet a két ország között, és a legnagyobb orosz légitársaság, az Aeroflot járatait is kitiltaná az USA-ból. (WaPo)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt