Csányi Sándor 350, Nyerges Zsolt 282, a Mészáros család 130 négyzetkilométer föld felett uralkodik

2018 augusztus 15., szerda 8:30
191

Miután a a Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyta, júliusban Nyerges Zsolthoz került Simicska Lajos szinte minden üzleti érdekeltsége (a kecskéit azért megtartotta).

Orbán Viktor miniszterelnök Nyerges Zsolt, a Szolnoki MÁV FC tulajdonosa előtt állva beszédet mond az újjáépített Tiszaligeti Stadion megnyitóján Szolnokon 2016. április 9-én. Fotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA

Ami a Hír Tv-nél történt, arról már mindenki hallott, az agráriumban történt változásokról viszont kevés szó esett. Július 25-én a Simicska mezőgazdasági érdekeltségeinek nagyját összefogó Mezort Zrt. elnöki posztján Nyerges Zsolt váltotta le Vida Ildikót, Simicska pedig elhagyta a cég felügyelőbizottságát. Így az eddig Simicska–Nyerges-birodalomként emlegetett csoport egésze Nyerges Zsolté lett.

A G7 arról írt, mekkora most a Nyerges-birodalom. Hogy ez kiderüljön, előbb tisztázni kell, hogy a törvény szerint Magyarországon egy magánszemély legfeljebb 300 hektár termőföldet birtokolhat, cégek – pontosabban jogi személyek – pedig semennyit, csak bérelhetnek, vagyis azt kell megnézni, egy-egy üzletember érdekeltségei mekkora bérelt területen gazdálkodnak.

A lap céges honlapok, vállalati beszámolók és – ha nem állt rendelkezésre más – sajtóhírek alapján gyűjtötte össze a legnagyobb területeken gazdálkodó csoportokat:

  1. Csányi Sándor érdekeltségei 350 négyzetkilométeren gazdálkodnak.
  2. Nyerges Zsolt érdekeltségei 282 négyzetkilométeren gazdálkodnak.
  3. A Mészáros család érdekeltségei 130 négyzetkilométeren gazdálkodnak.

„Mészáros Lőrinc” tehát egyelőre a harmadik, de ha igazak a pletykák, amik szerint Nyergesen keresztül hozzá kerülhet a Simicska-vagyon, akkor a Mészáros család feljön a második helyre, és ha még a Nyerges saját cége, a DPMG Dél-Pest Megyei Mezőgazdasági Zrt. is átkerülne Mészárosékhoz, akkor Csányit is leelőzve a volt felcsúti polgármester lenne a legnagyobb magyar agrárbáró. (G7)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt