Putyin megint megüzente Kim Dzsongunnak, hogy kész vele találkozni

Vlagyimir Putyin orosz elnök ismét azt üzente Kim Dzsongun észak-koreai vezetőnek, hogy kész vele találkozni.

A KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség azt jelentette, hogy Putyin üdvözlő táviratot küldött a diktátornak szerdán, a Koreai-félsziget japán uralom alóli felszabadulásának évfordulóján, és ebben fejezte ki készségét a találkozóra.

Putyin azt írta, Oroszországban nagyra értékelik azt, hogy Észak-Koreában „áhítattal emlékeznek a Vörös Hadsereg katonáira, akik vállvetve harcoltak a koreai hazafiakkal Korea szabadságáért és függetlenségéért”. Azt üzente Kim Dzsongunnak, kész vele találkozni a közeljövőben, hogy megvitassák a kétoldalú kapcsolatok időszerű kérdéseit és a fontos térségbeli problémákat.

Az orosz elnök szerint a két ország között baráti és konstruktív a viszony. Putyin biztos abban, hogy Moszkva és Phenjan képes lesz „folyamatosan fejleszteni a kölcsönösen előnyös együttműködést, beleértve azoknak a háromoldalú programoknak a megvalósítását, amikben Oroszország, Észak-Korea és Dél-Korea vesz részt”.

Vlagyimir Putyin a nyár elején már meghívta oroszországi látogatásra Kim Dzsongunt. Azt javasolta neki, hogy vegyen részt szeptemberben a Vlagyivosztokban rendezendő Keleti Gazdasági Fórumon, vagy külön találkozzanak egymással. Július elején Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő közölte, hogy Moszkva egyelőre nem kapott végleges választ Phenjantól erre a felvetésre. (MTI)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.