Arra panaszkodtak Brüsszelből, hogy a brit szolgálatok lehallgatják őket

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

EU-s források szerint a brit titkosszolgálat lehallgatja a brüsszeli hivatalnokokat, akik a Brexittel kapcsolatos tárgyalási stratégiáról beszélgetnek. Az ügy állítólag július 13-án előkerült az EU Tanácsának egyik ülésén is.

A brüsszeliek szerint nem lehet mással magyarázni azt, hogy egy július 5-i, zártkörű megbeszélés anyagát a brit kormány órákon belül már ismerte. 

Akkor arról volt szó, hogy az EU közread egy jelentést arról, hogy milyen károsan érintheti a brit gazdaságot a kilépés. Az időzítés nem lett volna véletlen: a következő napra hívott össze Theresa May brit miniszterelnök egy kihelyezett kormányülést a Brexitről - amely után egyébként lemondott a külügyminisztere és a Brexit-ügyi minisztere is. 

Az EU-s jelentés nyilvánossá tételével további nyomást lehetett volna gyakorolni a brit kormányra, hogy törekedjék rugalmasabb egyezségre az EU-val. Azonban ahogy a britek értesültek az anyag megjelentésének tervéről, nagy diplomáciai nyomást helyeztek az európaiakra, hogy a szöveget mégse adják ki. A manőver sikerrel járt, a jelentés nem került nyilvánosságra. Névtelenül nyilatkozó EU-s hivatalnokok szerint a britek nem tudtak volna közbelépni, ha nem hallgatják le őket. (business insider)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.