Arra panaszkodtak Brüsszelből, hogy a brit szolgálatok lehallgatják őket

eu
2018 augusztus 16., 08:12
comments 42

EU-s források szerint a brit titkosszolgálat lehallgatja a brüsszeli hivatalnokokat, akik a Brexittel kapcsolatos tárgyalási stratégiáról beszélgetnek. Az ügy állítólag július 13-án előkerült az EU Tanácsának egyik ülésén is.

A brüsszeliek szerint nem lehet mással magyarázni azt, hogy egy július 5-i, zártkörű megbeszélés anyagát a brit kormány órákon belül már ismerte.

Akkor arról volt szó, hogy az EU közread egy jelentést arról, hogy milyen károsan érintheti a brit gazdaságot a kilépés. Az időzítés nem lett volna véletlen: a következő napra hívott össze Theresa May brit miniszterelnök egy kihelyezett kormányülést a Brexitről - amely után egyébként lemondott a külügyminisztere és a Brexit-ügyi minisztere is.

Az EU-s jelentés nyilvánossá tételével további nyomást lehetett volna gyakorolni a brit kormányra, hogy törekedjék rugalmasabb egyezségre az EU-val. Azonban ahogy a britek értesültek az anyag megjelentésének tervéről, nagy diplomáciai nyomást helyeztek az európaiakra, hogy a szöveget mégse adják ki. A manőver sikerrel járt, a jelentés nem került nyilvánosságra. Névtelenül nyilatkozó EU-s hivatalnokok szerint a britek nem tudtak volna közbelépni, ha nem hallgatják le őket. (business insider)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.