Milliárdokat költött rá a TV2, mégse lehet spanyol és olasz meccset nézni a hétvégén

media
2018 augusztus 17., 02:46
comments 261

Pénteken rajtol a spanyol, szombaton az olasz bajnokság, küszöbön a BL-szezon, és hiába jelentette be májusban a TV2, hogy minden fontos nemzetközi focimeccs náluk fut majd, simán lehet, hogy hetekig egyik nagy bajnokság se lesz látható a legtöbb háztartásban. A helyzet elég abszurd, mivel 

a hatalmas állami hitelből működő televízió hatalmas pénzeket fizetett ki a topligák közvetítéséért. 

Andy Vajna 2015 őszén vásárolta fel a TV2-t, és az igazgatónak kinevezett Dirk Gerkens azonnal megkezdte a csatornacsalád szélesítését. Az egyik fontos új láb a Spíler sportcsatorna lett, ami 2016-ban kezdett sugározni, és azonnal megvették rá a brit Premier League közvetítési jogait. 

Az idei Media Hungary konferencián aztán Fischer Gábor programigazgató bejelentette: mostantól BL, spanyol és olasz foci is lesz a Vajna-univerzumban, és ehhez még legalább egy új csatornát is indítanak. 

A Spíler 2 augusztus 11-én el is indult, de több probléma is akad vele. A legnagyobb közülük az, hogy egyelőre nem lehet nézni gyakorlatilag sehol.

Pénteken indul a szezon, a TV2 csoportnak pedig még nincs szerződése a kábelszolgáltatókkal arról, hogy felveszik a csatornát a kínálataikba. 

Túlfizette magát a TV2

Pucolják a trófeát Nyonban, a 2017-2018-as szezon sorsolása előtt. Fotó: / AFP / Fabrice COFFRINI
photo_camera Pucolják a trófeát Nyonban, a 2017-2018-as szezon sorsolása előtt.  Fotó: FABRICE COFFRINI

A nemzetközi topligák és a BL közvetítési jogait három évente hirdetik meg a szövetségek és az UEFA, és amikor egy szerződés kifut, a nemzeti tévépiacokon általában nagy harc indul a jogokért. A tévés piacon ma messze a topfoci a legértékesebb tartalom, a spanyol és az angol bajnokság licenszárai két hároméves ciklus alatt egyenesen megduplázódtak,  

a digitális érában az élsport az egyetlen termék, ahol az élő közvetítésnek jelentősége maradt.

Mivel a miniszterelnök szerint ez presztízskérdés, 2015 óta a Bajnokok Ligája A jelű csomagja a közmédiánál van. Az MTVA tavaly évi 5 millió eurót - több mint 1,5 milliárd forintot - sem sajnált azért, hogy három évre magánál tartsa a legjobb meccseket, így a BL keddi és szerdai játéknapján a közmédia választ először a kínálatból. 

A májusi bejelentés alapján viszont minden más értékes licensz a TV2-höz került. A spanyol La Liga közvetítési jogaiért a következő hároméves ciklusban (értesülésünk szerint) 5-6 millió eurót, azaz 1,7-2 milliárd forintot fizettek, és nagyjából ugyanekkora értéket képvisel a két éve megszerzett Premier League is. 

Gerkensék ezen túl kisebb vagyont ajánlottak tavaly az UEFA-nak, és  4,5 millió euróért - évi 1,3 milliárd forintért - megvették a BL B jelű csomagját, így szeptembertől fordulónként akár négy meccset is adhatnak majd. Összességében

az idei évtől kezdve a TV2-csoport több mint 5 milliárd forintot költ csak nemzetközi közvetítési jogokra,

úgy, hogy ebben a műholdas sugárzáshoz kapcsolódó költségek, a stúdió vagy a csatorna működtetőinek bérköltsége még nincsenek is benne. Ez még egy 34 milliárdos árbevételű médiacégnél is komoly tétel, nem csoda, ha sokat is akarnak kérni a csatornáért. 

Egyelőre senkivel nincs megállapodás

A televíziós szolgáltatói piacon Magyarországon ma három nagy szereplő van jelen, akik lefedik a 3,4 milliós előfizetői piac 85 százalékát, de egyelőre se a Telekomnak, se a UPC-nek, se - az Invitelt tavaly felvásároló, piacvezető - Digi Magyarországnak nincs érvényes szerződése a TV2-vel a Spíler 2-re. (A legjelentősebb, a vezetékes szolgáltatások piacán a DIGI részesedése 30,1 százalék, a Telekom 26,1 százalékkal, a UPC követett 25,4 százalékkal áll.)  

Dirk Gerkens, a TV2 Csoport vezérigazgatója
photo_camera Dirk Gerkens, a TV2 Csoport vezérigazgatója Fotó: Szigetváry Zsolt

Gerkensék a hírek szerint havonta nagyjából 130 forintot kértek felhasználónként a szolgáltatóktól, de a Telekom és a UPC is sokallja az árat, a Digi pedig egyelőre még tárgyalni se nagyon akar velük, és a megromlott viszony miatt patthelyzet alakult ki.

A UPC - második negyedéves jelentése szerint - 687 700 tévéelőfizetéssel rendelkezik, nagyobb csomagjaikhoz, az előfizetések túlnyomó részéhez jár Spíler TV is. A pontos szám üzleti titok, de 500-600 ezer előfizetéssel számolva a UPC-nek havi 70-80 millió forintjába, évi 1 milliárd forintjába is belekerülhetne a Spíler 2. A tárgyalások elég rosszul néznek ki, a cég kommunikációs osztálya legalábbis azt írta, 

„egyelőre nincs információnk arról, hogy a UPC Magyarország csatornakínálatába bekerül-e Spíler 2 adása”

A nagyságrendileg hasonló piaci részesedéssel rendelkező Telekomnál is csak annyit ismertek el, hogy megy az alkudozás, konkrétumok nélkül azt írták, hogy 

„a Spíler2 csatorna kapcsán folyamatos az egyeztetés arról, (...) hogy a Spíler csatornákon elérhető új sporttartalmak hozzáférhetővé váljanak számukra.”

A piacvezetővé lett Digi esetében a legbonyolultabb a helyzet, náluk ugyanis még az első Spíler TV sincs a kínálatban. A leggazdagabb romániai magyar, Teszári Zoltán cége már 2016-ban sokallta a TV2 árait, és inkább a szolgáltatói szektorban terjeszkedtek. (A Digi és a TV2 sem reagált megkeresésünkre.)

A helyzetet tovább csavarja, hogy a Digi tartalmi oldalon is konkurense a TV2-nek: a 2009-es indulásakor két exkluzív sportcsatornával - Digisport, Digisport2 - és olcsó előfizetési díjjal csábítottak át Telekom- és UPC usereket. Ma viszont már  30 százalékos piaci részeseddésel ők a vezető tévészolgáltató Magyarországon.  

Cristiano Ronaldo döntheti el ezt a meccset is 

Az elmúlt hetekben klasszikus „chicken game” alakult ki a TV2 és a szolgáltatók között. Minden oldal lépéskényszerben van: Gerkenséknek muszáj visszapótolniuk a licenszdíjak költségeit, különben hirdetőktől is nagy számban eshetnek el, és a több milliárdos kiesésnek könnyen lehetnek következményei a menedzsmentre nézve. 

Közben viszont a szolgáltatók fórumain már tombolnak a nézők, mivel közeleg a szezon kezdete, és a nézettség miatt ők is a megoldásban érdekeltek. 

Cristiano Ronaldo üdvözli rajongóit egy pekingi promóciós rendezvényen 2018 július 20-án, már a Juventus játékosaként
photo_camera Cristiano Ronaldo Fotó: XINHUA/XINHUA

Ha ennyi taktikázás nem lenne elég, a történetben van egy plusz csavar: néhány hete ugyanis kiderült, hogy 

a TV2 hiába jelentette be a Media Hungary-n, hogy megvásárolták a Serie A, azaz az olasz bajnokság közvetítési jogait is, a szerződésük nem érvényes. 

A dolog akkor lett gyanús, amikor elkezdődött a Spíler 2 promóciója, bejelentették az augusztus 11-i indulást, de a BL- és spanyol bajnokik mellett nem esett szó az olasz bajnokikról, pedig ekkorra Cristiano Ronaldo már aláírt Torinóban, ami világszerte nagyban növelte az érdeklődést az olasz bajnokság meccsei iránt. Később piaci források is megerősítették, hogy jelenleg is zajlik a licitálás a Serie A közvetítési jogaira.

Februárban az olasz liga megállapodott a katalán székhelyű, kínai tulajdonban lévő MediaPro-val, hogy ők értékesíthetik a bajnokság mérkőzéseinek közvetítési jogait a következő három évben. Velük állapodott meg tavasszal a TV2, csakhogy június elején a ligát képviselő IMG felbontotta az egyezséget, és új tendert írt ki, azt pedig a Perform és a Sky Italia médiavállalatok nyerték el egy közel 1 milliárd eurós ajánlattal.  

Az olasz foci olcsóbb mint a spanyol és az angol, ám mióta júliusban a Juventus bejelentette Ronaldo szerződtetését, alaposan felment a Serie A-licensz értéke is. (Piaci becslések szerint a korábbi 2,5 helyett akár 4 millió euró, azaz 1,3 milliárd forint is lehet a szerződés ára.)

Úgy tudjuk, Gerkensék így is licitálnak a jogokra, mert csak így tudják rákényszeríteni a Digit, hogy vegye fel kínálatába a Spíler-csatornákat. A TV2 azért sincs könnyű helyzetben, mert a MediaPro-ügy miatt nem készítették elő időben a harmadik csatorna (Spíler Extra) indulását sem, így egyelőre nem is tudnák hova tenni az olasz derbiket. A Spíler 2-n üti a spanyol meccseket, a Spíler TV-re pedig nincs sok értelme adni őket, mivel arról már szerződésben állnak a UPC-vel és a Telekommal. 

Ha a TV2 a zsebébe nyúl, akkora foci-portfóliója lesz, hogy a Digi sem engedheti meg magának, hogy kihagyja őket csatorna kiosztásukból. Ha viszont a Digisportnak sikerül lecsapni az olasz bajnoki jogokra, és nem veszik fel kínálatukba a Spílert, az akár milliárdban kifejezhető bevételkiesést jelenthet a Vajna-csatornáknak. A két félnek úgy kéne megegyezniük, hogy közben háborúznak: a csakfoci.hu már arról írt, hogy a Digi kidobta román csomagjaiból a TV2 csatornáit, igaz az összefüggést később cáfolták a csatornától. Mindenesetre izgalmas hetek jönnek a pályán kívül is. 

Ideiglenes mentőöv lehet az olasz foci szerelmeseinek, hogy a Szerencsejáték Zrt. honlapján regisztráció mellett, kommentár nélkül követhetőek lesznek az olasz bajnokság mérkőzései. (Update: Péntek este a Digisport bejelentette, hogy megállapodott az IMG-vel az olasz bajnoksági közvetítési jogairól. Hogy mikortól lesznek láthatóak a meccsek, arról még nincs hír.)

A spanyol bajnoki szezon péntek este 20.15-kor Girona - Valladolid meccsel indul, a Serie A 2018-as 2019-es idénye szombat délután 18 órakor a Chievo - Juventus meccsel kezdődik. A Bajnokok Ligája szeptember 18-án indul. Változik a kiírás: este 19 és 21 órától is lesznek meccsek, így a Spíler 2 akár négy találkozót is adhat majd élőben. Csak legyen hol nézni. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.