Orbánnak személyesen fontos, kisebb vagyont is kifizetne a közmédia a BL-meccsek közvetítéseiért

Média
2017 június 21., 14:18
comments 157
  • Várhatóan megnyerik az UEFA tenderét, így 2018 és 2021 között az MTVA és a TV2-csoport közvetíti a Bajnokok Ligája meccseket.
  • Sajtóhírek szerint a közmédia majdnem kétszer annyit fizet a következő három évi közvetítéseiért, mint eddig.
  • Az MTVA legalább évi 1,5, Andy Vajna csatornája 1,3 milliárd forintot utalna évente az UEFA-nak a jogokért.  

A 90-es évek eleje, Joao Havelange elnöki korszakának utolsó éveiben alkotta meg a FIFA azt az értékesítési modellt, amely mai napig meghatározza a különböző nemzetközi és nemzeti szövetségek működését. 25 éve az UEFA, a FIFA illetve az egyes nemzeti szövetségek exkluzívan rendelkeznek a közvetítési jogok felett és döntenek arról, hol, melyik társaságok, milyen platformokon adhatják a meccseiket. 

Három évente pályáztatja újra az UEFA Bajnokok Ligája meccsek közvetítési jogait. Ez a bevett ciklus a nagyobb bajnokságok, mint a Primera Division vagy a Premier League mérkőzések közvetítési jogának értékesítése során is. Az UEFA általában két csomagban árulja ezeket a jogokat: az A-csomagot megszerző tévécsatorna választhatja ki a két játéknap legjobb meccsét, ők adhatják a döntőt is, a B-csomagra szerződő társaság pedig a többi közül mazsolázhat. 

2015 előtt két cikluson keresztül a Digi TV-nél volt az A-csomag, de pechükre 2015-ben megkezdődött az MTVA nagy ráncfelvarrása, az M1-ből hírtévé lett és elindult az M4 sportcsatorna. Orbán Viktor miniszterelnök is jelezte, hogy a nagy focinak az állami csatornán a helye, és így is lett. 2015-ben a Digi kiesett a körből, az MTVA elvitte az A-csomagot, a Sport televíziókat üzemeltető AMC Networks Magyarország pedig a B-t. A Diginek ebben a körben a kézilabda BL-ről is le kellett mondania. 

Orbán Viktor és Várhegyi Attila, az MTVA legbefolyásosabb háttérembere egy szokásos pénteki rádióinterjú előtt.
photo_camera Orbán Viktor és Várhegyi Attila, az MTVA legbefolyásosabb háttérembere egy szokásos pénteki rádióinterjú előtt.

Szövetségi forrásokból úgy tudjuk, 2015-ben az MTVA évente hozzávetőleg valamivel több mint 3 millió eurót, 950 millió forintnak megfelelő pénzt fizetett az A-csomagért, az AMC (Sport1 / Sport2) pedig évi 2,5 millió körüli összegért  (770 millió forintért) vásárolta meg a fennmaradó meccsek közvetítési jogait, három-három évre. 

Az MTVA-n, a Digi Sporton és az AMC mellett a Eurosport van jelen a sportcsatornák között, de ők inkább regionális csomagokra utaznak és beérik a német Bundesligával. A nagy kereskedelmi tévék fő csatornáin azért nem megy BL, mert nagyon megbontaná a hétköznapi programbeosztást, a minden irányba terjeszkedő TV2-család a tavaly indult Spíler TV-vel viszont belépett a piacra és rögtön el is vitte a Digi elől a Premier League közvetítési jogait.

2018-tól megváltoznak a BL-mérkőzések kezdési időpontjai. Az eltérő időzónában zajló meccsek kivételével jelenleg mindegyik 20.45-kor kezdődik, de 2018-tól ehelyett két időpontban, 19 és 21 órakor kezdődnek majd a csaták. Ez valamivel növeli a csomagok értékét, mivel a televíziós társaságoknak nem kell minden áron egymással vetélkedniük az adott napi BL-közönségért, és csökkenti is a két kategória közti értékkülönbséget is. Tény az is, hogy folyamatosan drágulnak a sportközvetítési jogok, különös tekintettel a labdarúgásra. Ennek az az oka, hogy a Netflix és a videótárak korában a sport marad az egyetlen olyan szórakoztató tartalom a tévében, aminél van tényleges jelentősége az élő adásnak. 

A nemzetközi piacon is látszik emelkedés. Spanyolországban például öldöklő harc zajlik a nagy tévétársaságok között a jogokért. A szövetség képviselői ilyenkor felkeresik a lehetséges tenderezőket, és közlik velük, hogy a megelőző ciklushoz képest milyen minimálárral érdemes pályázni. A spanyol El País elemzése írja is, hogy az UEFA 30 százalékkal több bevételt szeretne a következő periódusban, mint előtte, így a spanyol piacon korábban korábban 180 milliós ár 200 fölé kúszhat, és hasonló nagyságrendű drágulás néz ki a francia piacon is. 

Azon viszont még a Sportbusiness szakmagazin is megdöbbent, milyen orbitális összeggel pályázott idén az MTVA a legutóbbi tenderhez képest. Callum McCarthy sportközgazdász-szakíró a kérdésünkre megerősítette, hogy a magyar közmédia választhat elsőként meccset keddenként és szerdánként, a lap egyik szerkesztője, Robin Jellis pedig a Twitteren azt írta, az UEFA megduplázta bevételeit az MTVA-tól az előző szerződéshez képest, és a közszolgálat mellett 2018-tól a TV2 lesz a másik közvetítő társaság. A 444 információi is arról szólnak, hogy 

az MTVA évi 5 millió eurót jócskán meghaladó összeget (több mint 1,5 milliárd forintot) ajánlott az A-csomagért, a TV2 pedig szintén nagyon magas, évi 4,5 milliós áron (1,3 milliádért) vitte el a B-csomagot. 

Ez azt jelenti, hogy míg az UEFA három évvel ezelőtt úgy 5,5 millió eurót, a következő három évre ennek majdnem dupláját, legalább 10 millió eurót zsebel be a magyar piacról. 

A tévés szektor ismerői szerint ezek még a folyamatosan növekvő árak mellett is kiemelkedően magas áraknak számítanak. Bő 1 milliárd forint értékű éves szerződés felett minimum kétséges, hogy az előfizetőkön keresztül beszedett kábeldíjak fedezni képesek a licencdíjat. A BL-nek természetesen presztízsértéke is van, de nyílván más megítélés alá esik, ha ezt a presztízst az adófizetők, vagy épp piaci szereplők fizetik meg. 

A TV2 esetében elég világos, hogy ilyen piaci logika nem létezik. A társaság a kormányközeli körökbe került MKB bő 20 milliárdos hiteléből éldegél, idén 7 milliárdos veszteséget könyvelt el. Az MTVA sajtóosztálya kérdésünkre azt írta, hogy a tenderpályázat elbírálása jelenleg folyamatban van, és egyelőre nincs még aláírt szerződés. Cáfolták a Sportbusiness értesülését arról, hogy megduplázta volna legutóbbi ajánlatát az alap.

Az biztos, hogy a közmédia nem fukar, ha sportközvetítésekről van szó, és a piacon az sem titok, hogy ennek a miniszterelnök futballrajongása az egyik fő oka. Orbán Viktor szerint presztízskérdés, hogy mind a nagy futballtornák, mind a magyar bajnokság meccsei az állami csatornákon legyenek láthatóak.

A 2016-os Európa-bajnokság és az olimpia közvetítési jogaira több mint 3 milliárdot költött az MTVA. Az MLSZ által kiírt magyar labdarúgó-sorozatokra, tehát csak az NB1 és az NB2 meccseinek közvetítéseire 19 milliárd forintot fizet ki a közmédia a következő 5 évben a szövetségnek - ez évente 250 millió forinttal több, mint az előző ötéves ciklusban volt, és a pénz jelentős része a kluboknál landol. Nemrég 5 milliárd forintos szerződést írt alá az MTVA a Forma-1 következő 3 szezonjának közvetítési jogairól.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.