Állami Számvevőszék: A magyarok kétharmada bízik az Állami Számvevőszékben

2018 szeptember 5., szerda 9:00
157

A magyar lakosság kb. kétharmada bízik az Állami Számvevőszékben (ÁSZ), és közel fele eredményesnek is tartja a munkáját – ez az elképesztő adat derült ki az ÁSZ ismertségéről készült, az ÁSZ tulajdonában lévő Pénzügyi Szemle Online oldalon szerdán közzétett reprezentatív közvélemény-kutatásból.

Néhány állítás a Nielsen piackutató és elemző vállalat augusztus elején végzett felméréséből:

  • A válaszadók 62 százaléka bízik abban, hogy a számvevőszék ellenőrzési megállapításai szakszerűek és megalapozottak, ez az arány 2015-ben 54 százalék volt.
  • Az ÁSZ most 65 százalékos társadalmi ismertsége 9 százalékponttal, az ellenőrző hivatal iránti bizalom pedig 8 százalékponttal nőtt 3 év alatt.
  • A közpénzügyi ellenőrző hivatal iránti bizalom a felsőfokú végzettséggel rendelkezők körében magasabb, 74 százalékos, és a diplomások 92 százaléka fontosnak tartja a számvevőszék tevékenységét.
  • A megkérdezettek 77 százaléka tartja fontosnak az ÁSZ munkáját társadalmi szempontból. A felsőfokú végzettségűek körében az ÁSZ tevékenységének fontossága ennél is magasabb, 92 százalékos. 2015-ben a válaszadók 74 százaléka, a diplomások 79 százaléka tartotta fontosnak az ÁSZ munkáját, tehát az ÁSZ tevékenységét fontosnak tartók aránya 3 százalékponttal emelkedett 3 év alatt.
  • A válaszadók 47 százaléka tartja eredményesnek is az Állami Számvevőszéket. A felsőfokú végzettségűek között ez az arány 62 százalékos, míg 2015-ben a válaszadók 37 százaléka, a diplomások 51 százaléka tartotta eredményesnek az ÁSZ munkáját, így a számvevőszék tevékenységét eredményesnek tartók aránya 10 százalékponttal, a felsőfokú végzettségűek körében pedig 11 százalékponttal emelkedett 2015 és 2018 között.
  • A válaszadók többsége tisztában van azzal, hogy a számvevőszék fő feladata a közpénzek és a közvagyon ellenőrzése. A válaszadók 44 százaléka tudta, hogy az ÁSZ az Országgyűlésnek számol be a munkájáról.
  • A válaszadók többsége, 53 százaléka a televízión keresztül tájékozódik a számvevőszék tevékenységéről, ötödük pedig az interneten keresztül.

Talán meglepő, de mindenképpen örvendetes hír, hogy ennyire ismert lett az ÁSZ, és hogy ekkora a bizalom a Domokos „Domokos László” László volt fideszes képviselő által vezetett szervezet iránt, ami a választás előtt sorra bírságolta az ellenzéki pártokat, míg a Fidesznél mindent rendben talált, majd amikor a kormány megtámadta a Magyar Tudományos Akadémiát, hirtelen Domokos is az MTA kutatóitól kezdte el félteni az adóforintokat. ;-)

Tüntető Domokos fideszes plakátjával a Jobbik 2017. téli tiltakozásán. Fotó: Czinkóczi Sándor/444

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt