Trump újra találkozik Kim Dzsongunnal

Donald Trump amerikai elnök újabb csúcstalálkozóra készül Kim Dzsongunnal, az észak-koreai vezető kérésére - jelentette be a Fehér Ház szóvivője. A találkozót egy 

„nagyon meleg hangú, nagyon pozitív” 

levélben kérte az észak-koreai vezető - mondta Sarah Huckabee Sanders, aki mindenkit biztosított, hogy készen állnak a találkozóra, az egyeztetések már meg is kezdődtek.

Fotó: SAUL LOEB/AFP

Sanders szerint Phenjan bizonyos diplomáciai gesztusai egyengették az utat egy újabb csúcstalálkozóhoz: ilyen volt három amerikai fogoly szabadon bocsátása még májusban, a koreai háborúban (1950-1953) életüket vesztett amerikai katonák földi maradványainak repatriálása múlt hónapban, valamint az, hogy vasárnap az észak-koreai nemzeti ünnepen a szokásos katonai parádén nem vonultatták fel az atomtöltetek célba juttatására alkalmas hordozóeszközöket - írja az MTI.

A kétségkívül történelmi jelentőségű első találkozójuk hatalmas médiafelhajtás volt, de ha a konkrétumokat nézzük, akkor inkább azt látjuk, hogy a koreai diktátor átverte Trumpot

  • Kim Dzsongun elérte egyik legfontosabb célját, leállították az amerikai-dél-koreai közös hadgyakorlatokat;
  • Trump viszont csak szóbeli ígéretet kapott, hogy Észak-Korea megszakítja a nukleáris és a rakétaprogramját,
  • de friss jelentések szerint mindkettő folytatódik, és ezt Trump külügyminisztere is elismerte.

Mellesleg pedig azt is sikerült elérni, hogy a világ egyik legveszélyesebb diktátora újra a nemzetközi közösség tárgyalóképes tagja lett, a hírek szerint még idén megy Putyinhoz.