Ferenc pápa válságülésre hívta a püspöki konferenciát a pedofilbotrányok miatt

Az egyházvezető 2019 február 21 és 24 között rendkívüli ülésen tárgyalná meg a katolikus püspöki konferencia tagjaival, mit tegyen az egyház az egyre terebélyesedő zaklatási botrányok ügyében - közölte közleményben a Vatikán szerda délután, miután Ferenc pápa meghallgatta a bíborosi kollégium tagjait.

Ferenc pápaFotó: ANDREAS SOLARO

A rendkívüli ülést hivatalosan a kiskorúak védelmének témájában tartják, és a bejelentésnek különös súlyt ad, hogy annak másnapján találkozik a pápa  Daniel DiNardóval, az amerikai püspöki konferencia vezetőjével. 

Az elmúlt hónapokban folyamatosan nőtt a nyomás az egyházon, hogy ne csak sajnálkozzon, de érdemben lépjen is fel a kiskorúak sérelmére elkövetett szexuális visszaélésekkel szemben. Az elmúlt években egyre több és egyre súlyosabb pedofil-ügy került nyilvánosságra. 

A legsúlyosabb közülük is a pennsylvaniai államügyész nyáron készített jelentése volt, ami szerint az államban 70 év alatt több mint 300 katolikus pap követett el szexuális visszaéléseket gyerekek ellen, áldozataik száma meghaladja az ezret. 

A jelentés miatt augusztus végén Ferenc pápa százezrek előtt kért bocsánatot  Írországban. 

Ferenc pápa és Theodore McCarrick bíborosFotó: JONATHAN NEWTON/AFP

Nagy vihart kavart Theodore McCarrick bíboros, Washington nyugalmazott érsekének ügye is, akit szexuális zaklatásokkal vádolnak, és aki le is mondott  a római katolikus egyházat vezető bíborosi testületben elfoglalt helyéről.

Chilében gyerekek mellett apácák is elkezdtek beszélni az őket ért erőszakról, és akkora botrány kerekedett, hogy az összes chilei püspök felajánlotta a lemondását. Pedofilbotrány miatt kell bíróság elé állnia Lyon érsekének is. (CNN)